Sid Lukkassen. foto Theo Kock
Volledig scherm
Sid Lukkassen. foto Theo Kock © DE GELDERLANDER

Boek Duivense filosoof kan er komen dankzij crowdfunding

DUIVEN – Sid Lukkassen kan drie online artikelen in boekvorm laten bundelen dankzij sponsors. Met crowdfunding haalde de 30-jarige Duivenaar in tweeënhalve week de 3.000 euro op die hij voor het laten drukken van zijn bijna voltooide project nodig heeft.

Lukkassen, gepromoveerd filosoof en raadslid voor de VVD in Duiven, schreef de stukken en zette er twee online op de website The Post Online. Het eerste artikel handelt over eurocommissaris Frans Timmermans, het tweede is een analyse van het filosofisch essay Permafrost van filosoof-uitgever Tom Zwitser en het derde een bespiegeling op de roman Voorwaardelijke liefde van Thierry Baudet, oprichter van de denktank Forum voor Democratie die tot politieke partij werd omgevormd en in de Tweede Kamer vertegenwoordigd is. Deze beschouwing moet Lukkassen nog online zetten.

Mooi

Dat het geld zo snel bijeen is gebracht, doet Lukkassen deugd. ,,Zwitser, die de handelsversie van mijn proefschrift uitgaf, vertelde me dat een 64 pagina's tellend boek 550 euro zou kosten en 750 euro als het 96 bladzijden zou tellen. Dat is exclusief de opmaakkosten. Ik kwam al rekenend uit op 2.500 euro en ben daar met de geldinzameling dus iets boven gaan zitten. Mooi, dat het zo snel is gegaan.’’

Inmiddels hebben 96 personen gedoneerd. Onder hen bevinden zich columnist en oud-NRC Handelsbladjournalist Derk Jan Eppink ('De toekomst heeft scherpe denkers als Sid nodig') en directeur Chris van de Ven van Duivens cultureel centrum De Ogtent. ,,Hoewel ik in politiek opzicht anders denk dan Sid, heb ik toch 75 euro overgemaakt. Ik houd ervan om te sparren met andersdenken – dan wordt het tenminste geen saaie boel – en vind het goed dat Sid zijn visie ontvouwt’’, zegt Van de Ven.

Democratie

Lukkassen promoveerde dit voorjaar op De democratie en haar media. Daarin stelt hij dat de representatieve democratie onder druk is komen te staan door de invloed van media, technologie, de globalisering en religieus fanatisme.

Het te drukken boek verschijnt in een oplage van driehonderd exemplaren. Wanneer het uitkomt, weet Lukkassen nog niet. Gisteren stond de teller van de crowdfunding op 3.150 euro. Er kan nog ruim twee weken worden gedoneerd.

Liemers