Impressie van de vrijmarkt in Zevenaar tijdens Koningsdag 2019.
Volledig scherm
Impressie van de vrijmarkt in Zevenaar tijdens Koningsdag 2019. © theo kock persfotografie

Coronavirus zet streep door Koningsdag, Liemerse festivals afgelast of verplaatst

ZEVENAAR/ DOESBURG/ DUIVEN Het coronavirus zet definitief een streep door de festiviteiten ter gelegenheid van Koningsdag. Ook de viering van 75 jaar vrijheid in de Liemers is afgelast, net als festival Buitenblik. De opening van de Turmac Cultuurfabriek is uitgesteld.

Doesburg en Montferland hadden eerder al laten weten dat de activiteiten ter gelegenheid van Koningsdag vanwege het coronavirus dit jaar niet doorgaan. 

Nu het kabinet maadagavond aangescherpte maatregelen heeft aangekondigd om verspreiding van het virus zoveel mogelijk te beperken, is het volgens een woordvoerster van Zevenaar ‘compleet helder’ dat ook de viering van Koningsdag niet door kan gaan. ,,Dat lijkt mij de juiste conclusie”, laat Zevenaars burgemeester Van Riswijk weten. ,,Zelfs de 5 mei-viering in Wageningen lijkt me niet door te kunnen gaan.”

Doesburg & Oranje

‘Het bestuur acht het niet op zijn plaats om in deze moeilijke tijd een feest of festiviteit te organiseren waarbij het risico bestaat dat de gezondheid van haar bezoekers in het geding komt’, meldt organisator Doesburg & Oranje. 

De stichting Oranjecomité Didam wijst op een internetactie van de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen. Daardoor zou het mogelijk zijn om op kleine schaal toch iets aan Koningsdag te doen. ,,Denk aan een draaiorgel voor feestelijke muziek bij de ouderencentra”, schetst voorzitter Pieter Jan van den Berg van het Didamse comité.

Afgelast of verplaatst

Ook het festival in het Horsterpark in Duiven om 75 jaar vrijheid in de Liemers te vieren, is vanwege het coronavirus afgelast. De opening van de Turmac Cultuurfabriek is verplaatst naar het najaar. In Zevenaar gaat ook het driedaagse Buitenblik Festival niet door. De twaalfde editie van dit festival, dat in het Hemelvaartweekeinde van 22 tot en met 24 mei gehouden had zullen worden, is nu in het Hemelvaartweekeinde van vrijdag 14 tot en met zondag 16 mei 2021. 

‘Van uitstel geen afstel’

De opening van de Turmac Cultuurfabriek, de nieuwe cultuurhal in Zevenaar, is verschoven naar het najaar. ,,Van uitstel komt in ieder geval geen afstel”, meldt organisator Thijs Bisschops van SevenArt Producties. ,,Het evenement staat in de steigers om later dit jaar alsnog georganiseerd te worden.”

'Helemaal naar’ van afgelasting

Dat is niet het geval met de viering van 75 jaar vrijheid in de Liemers. ,,Om dit op een later tijdstip te vieren, is onmogelijk", zegt William Thuis, voorzitter van Stichting Veteranen de Liemers. Thuis is 'helemaal naar’ van de afgelasting. Tijdens de happening had onder meer het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht in Duiven zullen optreden. Niet alleen vanwege de actualiteit kan het evenement in het park niet doorgaan; de agenda van het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht zit volgens Thuis bomvol.

Liemers