Volledig scherm
Marinanne Kampschreur toont de kordia, het pronkstuk van de kersenkwekerij. © theo kock persfotografie

De kordia, de allerlekkerste van de Groessense kersen

GROESSEN - Glanzend donker, vlezig, sappig, groot. Zoet en vol van smaak. Liefhebbers uit een wijde regio van Arnhem tot 's-Heerenberg komen voor deze kordia speciaal naar Groessen, de beste kers van kweker Kampschreur.

Ze wil het eigenlijk niet zeggen maar Marianne Kampschreur hoort het van haar klanten: deze zijn lekkerder dan die uit de Betuwe, het fruit-Mekka van Nederland.

Goede grond

Quote

De keus is gevallen voor kwaliteit en niet voor kwantiteit.

Marianne Kampschreur

,,En dat komt door onze meer dan uitstekende grond en omdat wij niet teveel kersen aan een boom laten komen. Vaak en veel snoeien. De keus is gevallen voor kwaliteit en niet voor kwantiteit. Wij halen tien kilo uit een boom, dat is het.”  En voor een kilo betaalt de klant steevast 6,50 euro, ongeacht het soort. 

Het zijn de absolute hoogtijdagen voor de enige gespecialiseerde kersenkweker die de Liemers rijk is. De  werkdag begint om 06.00 uur in de ochtend en eindigt om 20.00 uur, zes dagen in de week. Op andere momenten kunnen klanten bij de kersenautomaat terecht.

In de overdekte en met gaas afgeschermde boomgaard die een kleine hectare groot is, wordt dagelijks naar behoefte vers geplukt van de 1. 100 fruitbomen.

,,We weten hoeveel we gemiddeld op een dag nodig hebben. En als we in de middag te kort komen, plukken gewoon nog een paar kistjes bij.”

De kers tijd gunnen

Eind mei kloppen de eerste gasten al voorzichtig op de poort van het bedrijf aan de Dorpsstraat. ,, Dan willen ze weten wanneer de eerste kersen te koop zijn. Vanaf half juni is het zover. Eigenlijk zouden we wat later willen beginnen, de kers meer tijd gunnen. Maar de mensen vragen om die vroege oogst.” 

Van de vijftien verschillende kersensoorten die het bedrijf aan drie maanden verkoop helpt, is de regina de laatste die aan de man wordt gebracht. ,,En dat proef je, zo zoet.” 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers