Volledig scherm
PREMIUM
Amateurarcheoloog Henk Tomas (links) © Jan Ruland van den Brink

De rijke historie van Didam zit vooral onder de grond

DIDAM - Waar ’s-Heerenberg bekend staat om zijn kasteel en zijn monumentale gebouwen, zit de historie van Didam vooral in de grond. Bij archeologische opgravingen voor de bouw van Kollenburg, Kerkwijk en de Randweg kwam een deel van die historie boven. In de hal van het gemeentehuis is deze maanden een fractie van de opgravingen te zien.

Volledig scherm
Spinstenen uit de Romeinse en IJzertijd. © Jan Ruland van den Brink

De expositie met de titel Sporen van mensen: boeren, ridders en soldaten is nog tot en met 30 september te zien. Didammer Henk Tomas was één van de amateur-archeologen die bij de opgravingen was betrokken. Die begonnen ruim twintig jaar geleden aan de zuidrand van Didam op de Kollenburg voor de aanleg van het industrieterrein.

,,Hier hebben we veel materialen uit de IJzertijd gevonden’’, zegt Tomas. ,,Maar bijvoorbeeld ook het bronzen everzwijntje, één van de twee topvondsten uit het gebied.’’ Het everzwijntje is ouder dan de nederzetting waarin het lag. Op de Kollenburg was vanaf het eind van de derde eeuw een klein Germaans dorp. Het bronzen beeldje lijkt echter Keltisch en is mogelijk afkomstig uit Galië.

Het is niet te zien in het gemeentehuis, maar ligt in Leiden. ,,Hier zijn de meest bijzondere archeologische vondsten van alle gemeenten in Nederland verzameld’’, vertelt Anneke Zonneveld, die het archeologische onderzoek vanuit de gemeente Montferland begeleidde. ,,De expositie in Didam is vooral gericht op de vondsten in Kerkwijk en de Randweg.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers