Volledig scherm
Sjef van Groningen. © Jan Ruland van den Brink

Dik half miljoen A15-geld naar Duiven

DUIVEN – Duiven krijgt 568.000 euro extra voor de inpassing van de A15. Dit bedrag heeft de gemeente eruit gesleept na onderhandelingen met Rijkswaterstaat, dat verantwoordelijk is voor de doortrekking van de snelweg.

Het ruime halve miljoen is onder meer voor kleine aanpassingen aan bestaande wegen. Als de snelweg wordt verlengd van knooppunt Ressen bij Bemmel en over het Pannerdensch Kanaal bij Loo de Liemers binnenkomt, komen enkele straten iets anders te lopen. Die aanpassingen worden het pakkie-an voor Duiven.

Hoewel de ruime 5 ton een bonus is voor de gemeente, staat A15-wethouder Sjef van Groningen allesbehalve te juichen. Hij staat vooral stil bij wat inwoners van Groessen, Loo en de buurtschap Helhoek voor de kiezen krijgen als de snelweg eenmaal opengaat voor het verkeer.

,,De A15 helpt de economie maar treft deze regio zwaar. Deze fysieke ingreep heeft verregaande sociale gevolgen. Sommige buren zien elkaar straks niet meer omdat er een geluidswal tussen hen is gekomen, en het gefluit van vogels wordt straks overstemd door het geraas van auto's.’’

Goede samenwerking

Ondanks alle ellende spreekt Van Groningen toch van een goede samenwerking met projectbureau ViA15, dat belast is met de doortrekking. Zo wijst hij erop dat de projectorganisatie één aanspreekpunt heeft geregeld, het ViA15-loket. Inwoners met vragen en klachten kunnen daar terecht.

Quote

Het zullen geen schadege­val­len worden zoals in Groningen met de aardgaswin­ning.

Sjef van Groningen

Ook heeft ViA15 gehoor gegeven aan de wens om omgekeerde bewijslast mee te nemen. 'Omgekeerde bewijslast' houdt in dat schade-experts vóór de aanleg van de snelweg huizen van buiten en binnen bekijken om te zien of en waar scheuren in wanden zitten. Mochten die ontstaan of er al zitten maar verergeren zodra de A15 in gebruik is genomen, dan hebben de bewoners het bewijs dat die schade door de A15 is veroorzaakt.

Rijk rekent Van Groningen zich niet. ,,Het zullen geen schadegevallen worden zoals in Groningen met de aardgaswinning.’’

Irritatie

Een andere irritatie van de gemeente is dat ViA15 nog niet heeft ingestemd met het snel en zonder gedoe oplossen van kleine schades. 'De colleges van Duiven, Zevenaar, Lingewaard en Overbetuwe achten dit een essentieel onderdeel in een adequate schadeafhandeling en hebben daarom de hoofdingenieur-directeur Oost-Nederland (de hoogste baas van deze afdeling van Rijkswaterstaat, RB) onlangs een brief gestuurd met een pleidooi voor materieel schadeherstel in plaats van een financiële vergoeding', stellen B en W in een memo aan de raadsleden.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers