Volledig scherm
Doesburg, met hoog water. © Jan Ruland van den Brink

Doesburg krijgt een kinderburgemeester

DOESBURG De gemeente Doesburg is op zoek naar een kinderburgemeester. Het is voor het eerst dat de Hanzestad er een wil aanstellen. ,,Omdat het een leuke manier is om kinderen bij de gemeente en de politiek te betrekken", zegt een woordvoerder van Doesburg.

De kinderburgemeester ondersteunt de echte burgemeester, Loes Van der Meijs, bij officiële evenementen zoals de opening van de Doesburgse Kermis, ZOOM! Kamermuziekfestival, Sinterklaas en de kerstmarkt.  ,,Maar het is niet alleen een ceremoniële functie", zegt de woordvoerder. ,,Integendeel. De bedoeling is dat de kinderburgemeester met regelmaat met de echte burgemeester om tafel gaat om te vertellen wat er leeft onder kinderen."

Kinderen

Dat betekent dat de aanstaande kinderburgemeester zijn oor te luister moet kunnen leggen bij andere kinderen. Hij of zij moet kunnen aanvoelen wat er speelt. ,,En dat ook goed onder woorden kunnen brengen. Wij zien het als taak van de kinderburgemeester om ons te vertellen wat kinderen belangrijk vinden. Hij of zij is een soort spreekbuis voor de andere kinderen in de gemeente Doesburg."

Alle kinderen die in groep 7 op de basisschool zitten, maken kans om de eerste kinderburgemeester van Doesburg te worden. Burgemeester Loes van der Meijs heeft gisteren de leerlingen van groep 7 van openbare basisschool Horizon Ooi bezocht. Maandag brengt ze een bezoek aan de kinderen van Dalton basisschool de Wetelaar en de Anne Frank Montessorischool om aan hen uit te leggen wat de bedoeling is.

Sollicitatie

Kinderen die interesse hebben, kunnen een sollicitatieformulier invullen. Burgemeester Van der Meijs reikt die uit op school. Maar ze kunnen het formulier ook vinden op de Facebook-pagina van de gemeente Doesburg. Een aantal kinderen wordt uitgenodigd voor een heus sollicitatiegesprek met Van der Meijs op woensdagmiddag 14 februari. 

,,We willen dat zorgvuldig doen", zegt de woordvoerder van Doesburg. ,,We beseffen dat we kinderen zullen teleur moeten stellen. Er kan er maar een de kinderburgemeester worden." Of er veel belangstelling voor is, weten ze niet bij de gemeente. ,,Het is voor ons nieuw. We hebben geen idee."

Doesburg is niet de eerste gemeente die een kinderburgemeester aanstelt. De gemeente Lingewaard kent er sinds 2015 een. Ook Culemborg, Aalsmeer en Leeuwarden hebben kinderburgemeesters. Doesburg is wel de eerste in de Liemers. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers