Het bronzen paard van Theo Renirie.
Volledig scherm
Het bronzen paard van Theo Renirie. © Politie Doesburg

Doesburg vol ongeloof na wéér diefstal van bronzen beeld

DOESBURG - De binnenstad van Doesburg is opnieuw opgeschrikt door diefstal van een bronzen beeld. Na vorige week werd er dit weekend weer een beeld gestolen uit de kruidentuin bij de Gasthuiskerk. Beide beelden zijn gemaakt door de Doesburgse kunstenaar Theo Renirie, die in 2016 stierf.  

,,Doesburg heeft nogal wat beelden staan, dus iedereen houdt zijn hart vast", zegt Roel Althoff, beheerder van de Gasthuiskerk. ,,Het vervelende is dat het beeld dat nu is weggehaald van dezelfde kunstenaar is als het beeld dat vorige week werd ontvreemd."

Paardenmarkt

In de nacht van vrijdag op zaterdag werd het bronzen paard gestolen. Het beeld is een ode van schilder en beeldhouwer Theo Renirie aan de paardenmarkt die vroeger werd gehouden in de Doesburgse binnenstad. Uitgerekend de familie van Renirie kwam als eerst achter de diefstal. ,,Ze wonen niet in de buurt maar waren toevallig in Doesburg", vertelt Althoff. ,,Ze vroegen aan de VVV waar het bronzen paard was gebleven. Vervolgens belde de VVV met ons, maar wij hadden het nog niet eens gezien. De familie was behoorlijk ontroerd."

Hol

Althoff is bang dat de dief het brons wil smelten en doorverkopen. ,,Maar het is een hol beeld, dus zoveel levert het niet op. Laten we hopen dat het beeld nog gewoon ergens in een schuur ligt en dat de politie snel de dader vindt."

Volgens Althoff zijn er al veel Doesburgers in de kruidentuin wezen kijken dit weekend. ,,Ze willen toch allemaal weten of het echt waar is. Iedereen zit vol ongeloof."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers