Dorpsbrunch Loil ter ere van saamhorigheid

videoLOIL - Zo'n 400 inwoners van het dorp Loil hebben zondagochtend genoten van een gezamenlijke brunch. Hiermee werd het 40-jarig bestaan van de Kontaktraad Loil gevierd. Tevens werd hiermee de saamhorigheid van het dorp, met 1.500 inwoners, benadrukt.

De brunch vond plaats onder de luifel die zaterdagavond nog dienst deed voor Loillands, een feest van de carnavalsvereniging. ,,Toen we met het idee voor deze brunch kwamen, was het binnen een kwartier geregeld dat we hun locatie mochten gebruiken’’, zegt Jeroen Baerends, lid van de Kontaktraad. 

Netwerk

Leden van de schuttersvereniging zorgden er zondagochtend voor dat het feestterrein keurig opgeruimd was voor het feestje van de Kontaktraad. Typisch Loil, noemen de aanwezigen dat. Dankzij het sterke verenigingsleven is er veel saamhorigheid en bereidheid om elkaar te helpen. 

,,De verenigingen zijn geen gesloten clubjes maar ze overlappen elkaar, zodat het netwerk zich snel sluit. Iedereen staat voor elkaar klaar, aan handen is er nooit een gebrek’’, verwoordt een van de aanwezigen het.

Kontaktraad-voorzitter Ivonne Harmsen riep de dorpsbewoners wel op actief mee te helpen om het unieke karakter van Loil te behouden. De Kontaktraad is verontrust over plannen van de gemeente Montferland om voorzieningen samen te voegen in de grotere kernen Didam en 's-Heerenberg. Nu heeft het dorp nog diverse voorzieningen voor onderwijs, sport en cultuur in huis. Harmsen: ,,We moeten er samen voor zorgen dat dat zo blijft.’’

Volledig scherm
Zo'n 400 inwoners van Loil genieten van de dorpsbrunch. © De Gelderlander

Liemers