Volledig scherm
Ruben Stellingwerf wil met project Voorwaarts Mars het imago van muziekkorpsen veranderen. © Jan Ruland van den Brink

Drone filmt Rubens lettertype dat muziekkorpsen in zand achterlaten

ZEVENAAR - Ruben Stellingwerf (27) hoopt binnenkort zijn droom waar te maken. Als alles goed gaat, wordt in oktober een door hem bedacht en ontworpen lettertype in beeld gebracht door Drum & Showband Adest Musica uit Sassenheim.

,,Als mensen mij vragen waarmee ik bezig ben, is het lastig uitleggen waar nu bijna al mijn tijd in gaat zitten. Voor mijn afstudeerproject als grafisch ontwerper aan de hogeschool ArtEZ in Zwolle besloot ik mijn hobby, muziek maken, te betrekken bij mijn werk. Met mijn project wilde ik mensen een andere kijk geven in de wereld van muziekkorpsen. Die hebben een suffig en stoffig imago. Daar wilde ik iets aan doen.”

Hoe dat moest, wist Ruben Stellingwerf uit Zevenaar nog niet. Toen bedacht hij dat hij iets wilde doen met het lopen van marsen, van de muzikanten. Hij maakte een plattegrond van het parcours van het jaarlijkse Wereld Muziek Concours in Kerkrade en opeens zag hij tijdens het lopen van een mars door de muzikanten een letter ‘L’ ontstaan. ,,Ik besloot op dat spoor verder te gaan en ontwierp een lettertype gebaseerd op de loopbewegingen van een muziekkorps.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Volledig scherm
Looppatroon van de letter A. © Jan Ruland van den Brink

Ontwerp

Hij maakte een ontwerp voor alle letters van het alfabet. Met zijn afstudeerproject ‘Voorwaarts Mars’ won hij de ArtEZ Academieprijs 2014. Dit voorjaar werd Stellingwerf geselecteerd om mee te doen aan een talentenprogramma Driving Dutch Design. Deelnemers aan dit programma worden geholpen en begeleid om hun werk te laten zien tijdens de Dutch Design Week eind oktober in Eindhoven.

Muzikanten van Adest Musica lopen de letters ‘MARS’. De voetstappen die ze maken, waardoor de letters in het zand ontstaan, moeten duidelijk te zien zijn. Met een drone worden vanuit de lucht van iedere letter opnames gemaakt. Daar wordt een video van gemonteerd, die tijdens de Dutch Design Week op de grond wordt geprojecteerd. Met die projecties wil hij letterlijk en figuurlijk een andere kijk geven op muziekkorpsen. ,,Door de beelden op de grond te projecteren, zien toeschouwers van boven een muziekkorps lopen, waardoor een woord ontstaat. Dat is iets magisch.”

Liemers