Volledig scherm
© Groot-Ammers

Duiven wil af van ophalen grof restafval

DUIVEN – Inwoners van de gemeente Duiven hebben vorig jaar 93 procent minder grof restafval aangeboden dan in 2015. Het aanbod aan grof groen nam zelfs met 99 procent af.

In 2015 kreeg de gemeente Duiven 1.079 meldingen of vuilnisophaler Suez kon langskomen om grof restafval mee te nemen; in 2016 nog maar 71. In 2015 meldden zich 356 inwoners voor het ophalen van grof tuinafval, het jaar erna maar 2.

Het college van burgemeester en wethouders heeft geen onderzoek laten doen naar de scherpe daling en waar het afval is gebleven. Toch is er volgens een gemeenteambtenaar een simpele verklaring voor de afname. ,,Tot vorig jaar hoefden inwoners niet te betalen als ze grof vuil wilden laten ophalen, maar sinds 2016 betalen ze het voorrijtarief.’’

Wie af wil van 1 kubieke meter grof restafval betaalt 31,20 euro en voor 2 kuub 41,16 euro. Grof tuinafval kost 26,14 euro. Daarvan mag maximaal 2 kubieke meter worden aangeboden.

Vanwege de fikse afname overwogen B en W te stoppen met de voorrijservice. Ze vroegen de raadsleden om hun mening maar kregen geen eenduidig antwoord. Het college kan zelf beslissen en besloot gesprekken aan te gaan met Suez. Duiven kan stoppen met de inzameling van grof restafval omdat gemeenten hier niet toe verplicht zijn. Voor grof tuinafval geldt wel een ophaalplicht.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Liemers