EMM Spijk maakt er toch weer een feest van

videoSPIJK - Marcheren en vendelen met muziekvereniging Ien Orde voorop. De 119e editie van het schuttersfeest is ondanks een plotselinge bestuurswisseling  weer het jaarlijkse hoogtepunt van Spijk. 

Volledig scherm
Het koningspaar van EMM: Frans Sluijs en zijn nicht Judith Albers. © DG

De rondgang door het dorp op zondag is een prachtig onderdeel van de kermis, vindt vaandeldrager Donnie Rutjes van schutterij Eendracht Maakt Macht (EMM). Hij loopt met het vaandel van 7 kilo om zijn schouder door Spijk. ,,Bij de rondgang halen we schutterskoning Frans Sluijs en koningin Judith Albers op, die dan aansluiten voor de rondgang.’’

Rutjes komt oorspronkelijk uit Zeddam, maar is helemaal ingeburgerd. ,,Vijf jaar geleden moest ik dit noodgedwongen overnemen, omdat mijn voorganger vanwege gezondheidsredenen niet meer met het vaandel kon lopen. Ik ervaar de kermis als een vriendenclub met fijne leden en een goede sfeer. De eerste dag na de kermis kijk ik al weer uit naar die van volgend jaar.’’

Toporkest Summerland

Volledig scherm
Schutterij Eendracht Maakt Macht loopt gewassen en gesteven door Spijk. © DG

EMM heeft het afgelopen jaar met een bestuurswisseling te maken gekregen. Het nieuwe (interim)bestuur moest de organisatie in een half jaar op poten krijgen. Dat blijkt goed gelukt. Het bestuur contracteerde toporkest Summerland en zaterdagavond waren ruim 400 mensen in de tent. ,,Het is bijzonder, dat we dit in een klein dorp met 700  inwoners voor elkaar kunnen krijgen’’, vindt interimvoorzitter Bram Wensink. 

Als een jeugdvendelier aangeeft dat hij uit zijn blauwe giletje is gegroeid, komt Wensink met een spelregel van EMM. ,,De jas eenmaal aangetrokken, past precies.’’ Later blijkt dat de jeugd het goed heeft opgelost: beide jeugdvendeliers dragen hun gilet open en het lijkt wel alsof het zo hoort. 

Koffie, bier, limonade

Op zondag lopen de officieren, vendeliers en marketensters gewassen en gesteven door het dorp. Bij het huis van de koning brengen de twee jeugdvendeliers een hulde. In de Hofstraat moet bieleman Theo Peelen in zijn eentje een boomstam omzagen, omdat zijn compagnon ziek is.  Daar nodigt een bewoner de schutters uit om iets te drinken. ,,Koffie, bier of limonade’’, roept hij.

De Hofstraat hangt vol blauw/witte vlaggetjes en er staat een prachtige boog. ,,Die hebben bogenbouwers donderdag tot tien uur 's avonds in de regen in elkaar gezet’’, weet een buurman.

Volledig scherm
Vaandeldrager Donnie Rutjes en marketensters Daisy (l) en Ilona Schopman. © DG
  1. Drugscriminelen actiever van het platteland geweerd: ‘Spruitjes van een met drugschemicaliën bemest veld, dat baart zorgen’
    PREMIUM

    Drugscrimi­ne­len actiever van het platteland geweerd: ‘Spruitjes van een met drugschemi­ca­liën bemest veld, dat baart zorgen’

    NIJMEGEN/ HENGELO - Gemeenten, waterschappen, jagers, natuurverenigingen, bewoners en ondernemers werken steeds nauwer samen om te voorkomen dat criminelen zich op het platteland nestelen. Drugscriminelen proberen daar geregeld leegstaande schuren te huren. Ook betalen zij agrariërs voor het lozen van chemisch drugsafval in gierputten. De groeiende criminaliteit baart zorgen.

Liemers