Volledig scherm
Doesburg krijgt één van de grootste vispassages van Nederland, tussen de IJssel en de Oude IJssel. Hoe de vistrap eruit komt te zien is nog onduidelijk.

Enorme vistrap bij sluis in Doesburg

DOESBURG - Bij de sluis tussen de Oude IJssel en de IJssel in Doesburg komt een van de grootste vispassages van Nederland. De vissen moeten bij laag water een hoogte van vijf meter kunnen overwinnen en daarvoor is veel ruimte en geld nodig. 

In totaal kost de aanleg van de vispassage 3,9 miljoen euro. Daarvan wordt de helft opgehoest door het rijk en een kwart door het waterschap Rijn en IJssel. De bouw van de vispassage vormt het sluitstuk van een groter project om de zogenoemde biodiversiteit in de Oude IJssel en aanpalende waterwegen te verbeteren. In het stroomgebied van het Achterhoekse riviertje zijn al op diverse plekken verbeteringen doorgevoerd met onder andere de bouw van een kleinere vispassage bij De Pol nabij Gaanderen. Probleem is alleen dat vissen nog niet van de IJssel in de Oude IJssel kunnen komen.

Het waterschap noemt de situatie bij Doesburg uniek, omdat nergens in Nederland twee rivieren elkaar kruisen met een gemiddeld hoogteverschil van vijf meter. Volgens het waterschap biedt de locatie ook een mooie inkijk in het werken met water: de stuw houdt het water van de Oude IJssel op peil, de sluis bedient de scheepvaart, het gemaal zorgt voor een goede doorstroming van water en de waterkeringen zorgen ervoor dat Doesburg de voeten droog houdt bij hoogwater. Daarnaast is er ook nog sprake van de bouw van een visvriendelijke waterkrachtcentrale bij de sluis in Doesburg. 

Bezoekers

Het waterschap wil daarom het complex rondom de vispassage aantrekkelijker inrichten om zo de bezoekers te laten zien en te ervaren wat het werken met water inhoudt. Woordvoerder Diederik Speksnijder: ,,Als het aan ons ligt, wordt er een vistrap gebouwd die zichtbaar wordt voor het publiek. Wel moeten we kijken hoe we vandalisme kunnen voorkomen. Anders zouden we daar ook excursies kunnen houden. Het zou toch mooi zijn als je de vissen daadwerkelijk kan zien zwemmen."

Springende vissen

Een landschapsarchitect wordt in de hand genomen om de aanleg in goede banen te leiden. Om vijf meter hoogte te kunnen overwinnen, is namelijk veel ruimte nodig. Normaal heeft een vistrap bakken met een lengte van zo'n drie meter. De vissen 'springen' vervolgens van bak naar bak met een hoogteverschil van vijf tot tien centimeter. Daarmee zou de vistrap zo maar driehonderd meter lang kunnen worden. ,,Dat is wel erg groot. We hebben tijd nodig voor de ontwikkeling van deze passage. In december willen we onze plannen klaar hebben en presenteren. Er komt dan ook een informatieavond voor de buurt."

Het is de bedoeling dat in maart 2018 begonnen wordt met de aanleg van de vispassage. 

Liemers