Volledig scherm
De kruising Oostsingel-Broekstraat in Duiven. © De kruising Oostsingel-Broekstraat in Duiven.

‘Fietstunnel onder singel noodzakelijk’

DUIVEN - Er moet een fietstunnel komen onder de Oostsingel in Duiven. Alleen dan is sprake van een kruising waar de verkeersveiligheid ten volle gegarandeerd is, oordelen de provincie Gelderland en de gemeente Duiven. 

Beide overheden presenteerden dinsdagavond hun onderzoek naar een veiliger oversteek.

De Oostsingel is een provinciale weg die de gemeentelijke Broekstraat kruist. De singel ligt onder een vergrootglas sinds 12 november vorig jaar, toen de 20-jarige Giesbeker Lars aan de Meulen er verongelukte. De jongeman werd op zijn fiets geschept door een automobilist uit Duiven die te veel had gedronken en door rood reed.

Een ongelijkvloerse kruising voor langzaam verkeer is onvermijdelijk, betoogde provinciewoordvoerder Martijn van de Lindeloof, want nu al steken dagelijks 1.200 fietsers via de Broekstraat de singel over en in de zomer zijn dat er zelfs 2.000. 

Fietssnelweg

Aangezien Gelderland een fietssnelweg heeft gepland langs de A12, komen er vanaf de ingebruikname van die snelle fietsverbinding dagelijks nog eens 500 à 1.000 fietsers bij. Het huidige kruispunt met stoplichten vindt de provincie daarom onvoldoende verkeersveilig voor langzaam verkeer, wat en hoezeer er ook aan gesleuteld wordt.

De tunnel staat pal tegen de Broekstraat aan getekend, aan de westkant. De kosten belopen 2 tot 4 miljoen euro. De provincie denkt de voorkeursvariant het eerste kwartaal van volgend jaar te hebben uitgewerkt.

Volledig scherm
© Bart Harmsen
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers