Volledig scherm
© GinoPress B.V.

Fileleed

columnAfgelopen weken werd het bijna dagelijks omgeroepen op de radio en stond het in deze krant: de ongevallen op de A12 die bijna steevast werden gevolgd door een afsluiting van de weg met bijbehorend fileleed als gevolg.

Volledig scherm
Diana van Houten © dg
Quote

Waar dit heen moet, ik zou het niet weten

 Nu kwamen er al steeds meer files voor op de A12 in onze regio. In 2015 stond dit wegdeel nog op de 26e plek in de file-top-50 van de VerkeersInformatieDienst (VID), in 2016 stond er bij Duiven op de A12 maar liefst 23.000 kilometerminuten file meer, goed voor een 9e plaats in de top 50.

Automobilisten die hoopten de files te omzeilen door een stuk binnendoor te rijden, hadden heel vaak pech: op het wegdeel tussen Arnhem en het Velperbroekcircuit, de N325 stond in 2016 de op 11 na meeste files van Nederland. Waar dit heen moet, ik zou het niet weten. Volgens sommigen zal de doortrekking van de A15 op de A12 een heleboel verlichting kunnen brengen.

Zelf geloof ik daar niet zo in. Al helemaal niet als de tolheffing doorgaat. Want wie wil er nu tol betalen voor een nieuw stuk wegdek, als de alternatieve route, die iedereen gewend is te rijden, gratis is? En waar komt het nieuwe wegdeel nou uiteindelijk op uit? Volgens de plannen op de A12 tussen Duiven en Zevenaar, maar is dat eigenlijk wel handig? Heeft er ooit iemand onderzoek gedaan naar de uiteindelijke eindbestemming van het gros van de A15-rijders?

Mensen met bestemming Arnhem en Westervoort zullen vast eerder de snelweg verlaten, die voor Duiven moeten weer een eind terug over de A12 en die voor Zevenaar en verder komen gewoon weer op de A12 uit. In de file.

Columns de Liemers

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers