Volledig scherm
De inmiddels gestopte Hans Jansen in de studio van Favoriet FM. © Theo Kock

Fors tekort voor lokale omroep RTV Favoriet: ‘We hebben 15.000 euro nodig’

ZEVENAAR - RTV Favoriet kampt met een fors tekort. Het lukt de lokale omroep niet om de begroting voor volgend jaar rond te krijgen. ,,We hebben 12.000 tot 15.000 euro nodig”, zegt Henk Rouwen, voorzitter van RTV Favoriet.

De lokale omroep voor Zevenaar, Duiven, Westervoort en Doesburg hoopt volgend jaar het 30-jarig bestaan te vieren. Volgens voorzitter Rouwen wordt met man en macht geprobeerd RTV Favoriet in de lucht te houden.

,,Lukt dat niet, dan hebben wij er alles aan gedaan”, zegt Rouwen. Hij ontkent dat inmiddels wordt overwogen om de stekker eruit te trekken. ,,We hebben wat molenstenen in de rugzak. Maar alle lokale omroepen hebben het moeilijk.”

Roerige periode

RTV Favoriet heeft een roerige periode achter de rug. De toekomst van de lokale omroep kwam in gevaar nadat de voormalige directeur van RTV Favoriet onder meer was beschuldigd van het doorsluizen van geld van de omroep naar zijn eigen bedrijf. De Liemerse gemeenten, die financieel bijdragen aan RTV Favoriet, lieten onderzoek doen naar de financiën van de omroep. Daaruit bleek dat in elk geval een bedrag van 58.000 euro van RTV Favoriet is opgevoerd als ondernemingswinst voor Goldstar Studio’s, het bedrijf van de voormalige directeur van de lokale omroep. 

‘Zelf geld in gestoken’

In juni trad een nieuw bestuur aan bij RTV Favoriet. De lokale omroep telt nog ongeveer 35 vrijwilligers. ,,We hebben er ook zelf geld in gestoken”, zegt Rouwen. ,,Daarmee redden we het dit jaar.”

In totaal ontvangt RTV Favoriet een bedrag van 60.000 tot 65.000 euro van Zevenaar, Duiven, Westervoort en Doesburg. ,,Plus een bedrag dat we krijgen van RSD de Liemers (sociale dienst de Liemers, red.) voor een gesubsidieerde medewerker.”

Koudwatervrees

Ongeveer tien adverteerders zijn nodig om het gat in de begroting van de omroep met reclame-inkomsten te dichten. Maar adverteerders zijn volgens Rouwen huiverig geworden na de roerige periode bij RTV Favoriet: ,,De goodwill is er, maar ik merk koudwatervrees. Dat is begrijpelijk na het gedoe van vorig jaar.”

Streekomroep

Intussen is RTV Favoriet met RTV Arnhem en Studio Rheden in gesprek over samenwerking. Op termijn zou een streekomroep moeten ontstaan. ,,We hebben ook het Achterhoeks Nieuws Netwerk benaderd voor samenwerking”, zegt Rouwen.

Vitesse-uitzending

RTV Favoriet werkt inmiddels op zondag samen met RTV Arnhem. Het eigen sportprogramma van de Liemerse omroep is uit de lucht. Dat hangt samen met het vertrek van de vrijwilligers die de sportuitzending op zondag verzorgden. ,,Vandaar dat wij de Vitesse-uitzending van RTV Arnhem brengen op zondag”, zegt Rouwen. Overdag is voornamelijk muziek te beluisteren via RTV Favoriet. 

Liemers