Volledig scherm
© Thinkstock

Forse stijging ozb voormalig Rijnwaarden

ZEVENAAR Bedrijven en verenigingen uit de voormalige gemeente Rijnwaarden krijgen te maken met een forse stijging van de onroerendzaakbelasting (ozb). 

Die gaat met 40 procent omhoog. De stijging is het gevolg van het verplichte gelijktrekken van de onroerendzaakbelasting in de beide voormalige gemeenten.

Verenigingen met eigen clubgebouwen vrezen nu voor grote financiële gevolgen. Het schuttersgilde Claudius Civilus uit Pannerden heeft daarom de andere schuttersverenigingen uit Rijnwaarden bij elkaar geroepen. ,,We willen graag eerst uitleg voor we de barricaden opgaan. Wij zijn bang dat dit ons veel geld gaat kosten", zegt president Albert Janssen.

400 euro per jaar

,,Als je de stijging van 40 procent in bedragen bekijkt, dan betekent het dat voor een pand van 250.000 euro de ozb met 400 euro per jaar toeneemt’’, rekent wethouder Nanne van Dellen uit. ,,Er zijn veel kleinere ondernemers in het voormalige Rijnwaarden en voor de meesten gelden dit soort bedragen.’’

Pijn verzachten

Om de pijn te verzachten willen burgemeester en wethouders van Zevenaar, waar Rijnwaarden sinds 1 januari deel van uitmaakt, de komende vier jaar de extra opbrengst van de ozb, 246.000 euro per jaar, laten terugvloeien naar de economie en het verenigingsleven in Rijnwaarden.

'Kleine zelfstandige'

Het college weet: de ozb-verhoging raakt met name de kleine zelfstandige. ,,We weten dat dit een slechte boodschap is. Daarom zijn we met de ondernemersorganisatie MKB Zevenaar en Lindus in overleg gegaan. We hebben ze uitgelegd dat we er niet zo veel aan kunnen doen’’, zegt Van Dellen.

9 ton

Was het niet mogelijk geweest om de Zevenaarse tarieven door verlaging gelijk te trekken met de Rijnwaardense? ,,Dan had dit ons 9 ton aan opbrengsten gekost. Dat is onacceptabel’’, stelt Van Dellen. Met de ondernemersverenigingen is besproken hoe de verhoging door te voeren. Dat kon in één keer of vier jaar lang in jaarlijkse stappen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers