Aanzicht van landhuis Wielbergen begin twintigste eeuw.
Volledig scherm
Aanzicht van landhuis Wielbergen begin twintigste eeuw.

Foto's tonen leven op Wielbergen

ANGERLO - Op landgoed Wielbergen in Angerlo zijn achthonderd familiekiekjes van de Brantsen- familie in te zien. De foto’s tonen de buitenlandse reisjes, jachtpartijen en het familieleven van de familie.

Het vermoeden bestaat dat Vivian Jacob Lodewijk Tom Baron Brantsen (1880 - 1954), de laatste bewoner van landgoed Wielbergen in Angerlo, veel archiefmateriaal heeft laten vernietigen. "

Zijn notaris in Doesburg heeft wat fotoalbums meegenomen, omdat die vond dat het bewaard moest blijven", zegt Theo Kralt, bestuurslid van Stichting Philadelphia Zorg. "In 2006 vond de zoon van de notaris de albums terug, toen de zolder werd opgeruimd. Hij schonk de boeken aan het Gelders Archief."

In de achttien fotoalbums staan achthonderd familiekiekjes van de familie Brantsen. Ze tonen plaatjes van buitenlandse reisjes, jachtpartijen, bezoekjes aan verwanten en familie en het familieleven op Wielbergen en kasteel Rhederoord in De Steeg, het andere landgoed van de familie. De foto's zijn gemaakt tussen 1892 en 1919.

Vanaf 1910 werd het landgoed bewoond door Vivian Brantsen, zijn zus Aime (1834 - 1909), zijn broer jonkheer Carlo Alberto (1883 - 1954) en hun moeder Jaqueline Sophie Barones Brantsen - Gravin van Limburg Stirum (1845 - 1922). De foto's tonen dat de gezinsleden een hechte band hadden.

Ook geven ze een indruk van het interieur op Wielbergen. De vertrekken waren versierd met gebloemde behangsels waarop vele porseleinen borden, reproducties en textiele voorwerpen hingen, zoals in die tijd gebruikelijk was. Een deel van de meubels en portretten die in de kamers stonden, zijn bewaard gebleven en staan nog steeds in het historische deel van het landhuis.

Na het overlijden van Vivian Brantsen stierf de familie uit en werd het landgoed ondergebracht in een stichting die het huis en de tuinen verhuurt. Inmiddels is landgoed Wielbergen van Philadelphia Zorg en heeft Kralt ervoor gezorgd dat het landgoed volledig is gerestaureerd en een deel van het landhuis in oude stijl is bewaard. De foto's van de familie Brantsen mogen daarom niet ontbreken op het landgoed, vindt hij. "We wilden de foto's graag digitaliseren en afdrukken voor ons archief." Dat is nu gebeurd en iedereen die dat wil, kan ze inzien.

Vivian Brantsen (links) met vrienden voor kasteel Weldam.
Volledig scherm
Vivian Brantsen (links) met vrienden voor kasteel Weldam.
Het fotoalbum bevat veel foto's van uitstapjes naar vrienden en familie.
Volledig scherm
Het fotoalbum bevat veel foto's van uitstapjes naar vrienden en familie.

Liemers