Volledig scherm
Het huis van Frans Jongen aan de Engeveldsestraat. Waar de straatnaamborden staan, daar komt de A15 te liggen. De snelweg komt onder de spoorlijn (rechts) te lopen. © De Gelderlander

Geluidsstudie toont waar oude en nieuwe infrastructuur pijn doet

GROESSEN/ZEVENAAR – Huisarts Frans Jongen krijgt het meeste geluid te verwerken als de A15 is doorgetrokken. De voorgevel van zijn woning aan de Engeveldsestraat in buurtschap Helhoek bij Groessen wordt belast met 69 decibel, het geluid van een stofzuiger.

Dit blijkt uit een studie van ingenieursbureau Royal Haskoning in opdracht van Duiven, Zevenaar en Lingewaard. Groessen en Loo zitten in de hoek waar de klappen vallen. Zo krijgen in Groessen de Achtergaardsestraat en de Beerenclauwstraat waarden tot 68 dB voor de kiezen en moet de nieuwe wijk Diesfeldt rekening houden met 60 en 61 dB.

A15, A12, Arnhemseweg

Het onderzoek spitste zich niet alleen toe op de A15. Ook de gevolgen van de verbreding van de A12 tot zesbaansweg en de verdubbeling van de Arnhemseweg in Zevenaar tot vierbaansweg zijn bekeken. In Zevenaar krijgt een woonboerderij aan de Schellenkrans 63 decibel op de gevel vanwege de verbreding van de Arnhemseweg. De zesbaans-A12 treft onder meer drie woningen aan de Nieuwe Steeg (67, 67 en 65 dB op de gevel) en één pand aan de Kleine Matenweg (66 dB).

Volledig scherm
© De Gelderlander

Het onderzoek is cumulatief. Dat wil zeggen dat het lawaai van al het nieuwe asfalt wordt opgeteld bij het lawaai dat bestaande infrastructuur – bijvoorbeeld de spoorlijn Arnhem-Doetinchem – al veroorzaakt.

Knelpunten

De drie gemeenten wilden meer weten dan het aantal dB's, zegt Zevenaars wethouder Carla Koers van Infrastructuur. ,,Waar zitten de knelpunten als je de verwachte decibellen van nieuwe en bestaande wegen plus spoorlijnen bij elkaar optelt. Dat hebben we laten onderzoeken met rekenmodellen.’’

Duiven heeft volgens A15-wethouder Sjef van Groningen 100.000 euro gereserveerd om aanvullende maatregelen tegen de toenemende geluidsbelasting te kunnen nemen. ,,Dan denk ik met name aan de landschappelijke inrichting. Met struiken en bomen kun je heel wat.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers