Volledig scherm
Jan van Bakel in het nieuwe deel van zijn glasatelier in Doesburg. foto Henk Rodrigo

Glasatelier Jevaba in ruimer jasje

DOESBURG - Glazen wind-mobiles wijzen tinkelend de weg naar het glasatelier van Jan van Bakel, achterin het rustieke Gildehof aan de Meipoortstraat in Doesburg. Van Bakel heeft net een kleine verbouwing achter de rug, de winkelruimte is met zo'n dertig vierkante meter uitgebreid.

Daardoor is meer ruimte onstaan voor de collectie Tiffany-lampen. "Er zit er maar één bij die ik zelf heb gemaakt, de rest heb ik ingekocht. Er gaan zoveel uren in zitten om ze zelf te maken. Die lamp met de libelles zaten honderd uren in. Maar als iemand met een verzoek of een ontwerp komt dan kan ik ze wel zelf maken."

Midden in de winkel staat een forse werktafel, waardoor de bezoeker direct al duidelijk wordt dat het glasatelier meer is dan alleen een winkel. Het is tevens de werkplaats van Van Bakel en ook nog eens de plek waar cursussen en workshops worden gehouden.

Tiffany is een van de drie glastechnieken die Van Bakel beheerst en aanbiedt in cursussen. De anderen zijn glas in lood en bead-making, het zelf maken van glazen kralen. Ook beheerst hij glas-fusing, het samensmelten van stukken glas en die vormgeven. Brandschilderen staat nog op zijn verlanglijstje.

Het is niet helemaal toeval dat Van Bakel nu een glasatelier heeft. Al jaren heeft hij het maken van glas in lood-werken als hobby. Dat begon toen hij thuis op zolder een stapel glas vond. "Die had mijn vader, die een schildersbedrijf in Didam had, als betaling gekregen van iemand die het behangen niet kon betalen." Van Bakel volgde een cursus en hij slaagde er in het glas in lood-paneel, dat nu staat te pronken in de zaak, te restaureren.

In 2003 werd hij werkloos. Hij wilde voor zichzelf wat beginnen en had al een ondernemingsplan klaar voor een hobbyzaak. Bij toeval kwam hij in Doesburg bij het glas in lood-winkeltje, dat toen twee dagen per week open was. Het oudere echtpaar wilde graag vervroegd met pensioen en hij kon het bedrijf overnemen. "Het was echt een gouden kans, in september 2006 ben ik begonnen."

Hij heeft het assortiment uitgebreid, zowel door hemzelf gemaakte als ingekochte sieraden, kunstwerken en glas-artikelen (in prijs variërend van €2,50 tot honderden euro's) kunnen worden gekocht. "Eigenlijk heb ik maar van één ding spijt: ik had dit twintig jaar eerder moeten doen."


www.glasatelier-jevaba.nl

Liemers