Volledig scherm
De Raad van State is de provincie Gelderland bijgevallen: er komt dubbelspoor tussen Zevenaar en Didam. © Theo Peeters

Groen licht voor dubbelspoor tussen Zevenaar en Didam

DEN HAAG/ ZEVENAAR – Het spoor tussen Zevenaar en Didam kan definitief worden verdubbeld. De Raad van State heeft dit project van de provincie Gelderland woensdagochtend het groene licht gegeven.

De aanleg van het dubbelspoor kost ruim 38 miljoen euro. Over een lengte van 4 kilometer komt er een tweede spoor tussen Zevenaar en Didam.

Drukke dienst

De provincie vindt de verdubbeling absoluut noodzakelijk omdat het tracé Arnhem-Winterswijk met 18.000 reizigers per dag een van de drukste regionale treindiensten in het land is. Bovendien, zo stelt Gelderland, draagt het enkelspoor tussen Zevenaar en Winterswijk bij aan vertragingen op de lijn. Een andere complicerende factor is dat er tussen Zevenaar en Duitsland internationale treinen rijden, en dit leidt wel eens tot conflicten met de dienst Arnhem-Doetinchem-Winterswijk waar de treinen van vervoersbedrijven Arriva en Breng op rijden.

Twijfel

Drie bezwaarmakers die vlak bij het tracé wonen, onder wie de eigenaren van restaurant Poelwijk, betwijfelen de noodzaak van het infraproject en voerden in totaal veertien punten op om de Raad van State op andere gedachten te brengen. Zo zijn zij bevreesd voor geluidsoverlast, trillinghinder, stankoverlast, een toename van fijnstof, waardevermindering van hun woningen en daling van de grondwaterstand doordat in hun nabijheid een fietstunnel wordt gebouwd. De hoogste bestuursrechter stelde hen echter op alle punten in het ongelijk, zodat niets het dubbelspoor meer in de weg staat.

Liemers