Groen licht voor windpark De Bijvanck bij Angerlo

ANGERLO/DEN HAAG - De Raad van State geeft groen licht voor de bouw van vier windturbines op De Bijvanck bij Angerlo. Daarmee komt een einde aan een slepende kwestie.

De Raad van State heeft woensdag het provinciale inpassingsplan, de  omgevingsvergunning, watervergunning en ontheffing Wet natuurbescherming onherroepelijk verklaard. Er kan nu geen bezwaar meer worden gemaakt of beroep ingesteld tegen de windmolens tussen Angerlo en Loil.

Raedthuys Windenergie, ontwikkelaar van het Angerlose windpark, verwacht medio 2019 met de bouw van de turbines op De Bijvanck te kunnen beginnen.

Foutje

Tegen het het plan voor het windpark op De Bijvanck werden bij de de Raad van State zes beroepschriften ingediend. De hoogste bestuursrechter verklaarde alle bezwaren ongegrond. Wel vond de RvS een foutje in het inpassingsplan van de provincie Gelderland. Dat foutje had betrekking op de afstand van de turbines tot de gasleiding die door het gebied loopt. De RvS heeft dat foutje zelf hersteld, maar vraagt de provincie om het digitaal aan te passen. 

Weigering

De actiegroep Hoordewindwaait.nl ageert al vanaf 2005 tegen de komst van een windpark op De Bijvanck. De gemeente Zevenaar weigerde medewerking aan de komst van windmolens op haar grondgebied. Daarop stapte Raedthuys Windenergie naar de provincie. Die wilde wel meewerken aan de windmolens op De Bijvanck. 

,,Wij zijn blij dat er nu eindelijk duidelijkheid is’’, reageert een provinciewoordvoerster. ,,Daarnaast zijn wij tevreden met de uitspraak van de Raad van State.’’

'Domper'

Dirk de Jong, inwoner van Angerlo, jurist en lid van de actiegroep Hoordewindwaait.nl noemt de uitspraak een 'enorme domper'. ,,Als burgers en omwonenden voelen wij ons in de kou gezet.’’

Volledig scherm
Een poster van Hoordewindwaait.nl. © BartHarmsen
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers