Volledig scherm
© DG

'Horecabaas en belastingmedewerker beraamden roof samen'

DUIVEN / ARNHEM - Een 55-jarige Griekse horeca-ondernemer en een 51-jarige belastingambtenaar uit Duiven, die de Belastingdienst beroofden van 20 miljoen euro, zijn opgepakt en zitten vast in Leeuwarden. Volgens het AD bedachten de mannen samen het plan om de Belastingdienst op te lichten.

De plannen smeedden ze in café De Tol, waar de 55-jarige eigenaar van is is. Als belastingambtenaar wist de 51-jarige hoe hij in het systeem van de Belastingdienst kon frauderen.

Ingeluisd
De belastingambtenaar beweert dat hij er door zijn kompaan in is geluisd. "Daar is mijn cliënt stellig in”, zegt zijn advocaat Jan Schadd. "En ja, het lijkt er inderdaad op dat beide mannen samen de roof beraamden."

Lovend
De Horeca-ondernemer lag goed in de gemeenschap van Duiven. Het MKB Duiven riep hem in 2008 uit tot ondernemer van het jaar. Tijdens die gelegenheid sprak oud-burgemeester Henk Zomerdijk nog lovende woorden over hem. "Ik sta ervan te kijken dat deze man nu verdachte is", zegt Zomerdijk. "Ik ken hem als enthousiaste, hardwerkende ondernemer."

Geen commentaar
De horecabedrijven van de man zijn nog in bedrijf. Een personeelslid van De Tol en tevens familie van de eigenaar wilde geen commentaar geven. Zo lang de Griekse ondernemer alleen nog verdachte is, wordt er door de Belastingdienst nog niet overgegaan tot vordering.

Volledig scherm
Het Griekse restaurant aan de Rijksweg in Duiven. © DG

Liemers