Volledig scherm
Doesburgse kinderen leren een orgel bouwen. © De Gelderlander

Jeugd Doesburg maakt kennis met orgel

DOESBURG – In Doesburg krijgen zo’n driehonderd kinderen van de vier basisscholen vanaf deze week orgelles. Niet dat ze orgel leren spelen, ze gaan in vier lessen kennismaken met het grootste muziekinstrument dat we kennen. Onder meer door zelf een orgel te bouwen.

Voor veel kinderen is dat de eerste kennismaking met een orgel. Het instrument staat vaak in kerken, waar lang niet alle kinderen komen. Bij een gesprek op het gemeentehuis over de plannen van Stichting Doesburgse Muziekcultuur (StiDoMu), werd de kiem gelegd om daar samen wat mee te doen. ,,We peilden bij de scholen in Doesburg en die reageerden direct positief’’ zegt Frans de Laaf van StiDoMu.

Zelf ontdekken

Het was de aanzet voor een project waarin de kinderen van de groepen 6, 7 en 8 in vier lessen zelf van alles ontdekken rond het orgel en orgelmuziek. ,,Ik kan me de interesse van de scholen ook goed voorstellen’’, voegt De Laaf toe. ,,De laatste jaren was er geen geld voor muziek en sport; dat is allemaal wegbezuinigd. Wij kunnen dankzij sponsoring van de gemeente en twee cultuurfondsen een mooi pakket bieden.’’

Martinikerk

De voorbereiding gebeurt klassikaal met muziekdocente Marijke van den Nieuwenhuizen. Daarna wordt in de klas met het lespakket Orgelkids van losse onderdelen een echt spelend miniatuurorgel gebouwd. De derde les is in de Doesburgse Martinikerk. De afsluiting van het project is ook in de kerk, waar theatergroep Voor de Wind een voorstelling geeft. Hierin is een belangrijke rol weggelegd voor het Walckerorgel.

Liemers