Volledig scherm
Zevenaarse jongeren die worden gepest of andere problemen hebben, kunnen na de zomervakantie met een deskundige in gesprek bij de huisarts. © ThinkStock

Jongere met problemen bij huisarts in gesprek

ZEVENAAR - Zevenaarse jongeren met problemen kunnen na de zomervakantie met een deskundige in gesprek bij hun huisarts. 

Vijf van de tien huisartsen in Zevenaar krijgen bij wijze van proef een praktijkondersteuner voor kinderen en jongeren van 4 tot 18 jaar.

Volgens Edwin Brugman, voorzitter van de huisartsengroep Zevenaar, melden zich dagelijks jongeren met diverse problemen op het spreekuur. Het kan gaan om jongeren die gepest worden, agressieve kinderen, opvoedingsproblemen, psychische problemen, achterblijvende prestaties op school of jongeren met stemmingsklachten. 

Psychiater

,,Afhankelijk van de ernst van het probleem gaat de jongere in gesprek met de praktijkondersteuner’, zegt de Zevenaarse huisarts. ,,Hij wordt dus niet automatisch doorgestuurd naar een psycholoog of psychiater. Als het nodig is, gebeurt dat natuurlijk wel.’’

Gesprekken

Tot dusverre verwijst de Zevenaarse huisarts gemiddeld één maal per maand een jongere naar een psychiater. Veel vaker stuurt hij jongeren door naar een psycholoog of orthopedagoog. Volgens de huisarts kunnen veel jongeren worden geholpen met een aantal gesprekken met een deskundige. 

Kosten

De gemeente Zevenaar betaalt voorlopig de praktijkondersteuner voor jongeren bij de huisarts. Sinds de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning in 2015 komen de kosten voor jeugdzorg voor rekening van gemeenten. De gemeente Zevenaar zoekt naar nieuwe manieren om dure zorg om te zetten naar goedkopere zorg. 

Proef

De Zevenaarse huisartsen werken al langer samen met praktijkondersteuners voor onder meer diabeten, psychiatrisch verpleegkundigen voor volwassenen en praktijkondersteuners voor kwetsbare ouderen. De praktijkondersteuner voor jongeren gaat tot het einde van dit jaar bij vijf huisartsen in Zevenaar aan de slag. Daarna wordt bekeken of de proef een vervolg krijgt.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers