Henk Otten (links) en Xaf Hendriksen, zitten op ‘Diemse’ stoelen, met rechts de loper uit Braamt en op de achtergrond het tabernakel in het hoogaltaar uit Kilder.
Volledig scherm
PREMIUM
Henk Otten (links) en Xaf Hendriksen, zitten op ‘Diemse’ stoelen, met rechts de loper uit Braamt en op de achtergrond het tabernakel in het hoogaltaar uit Kilder. © Jan Ruland van den Brink

‘Kale’ Didamse kerk verrijkt met meubilair en beelden uit gesloten gebouwen: ‘Niks is weggegooid en ook niks verkocht’

DIDAM - Met de sluiting van zes kerken kende de Parochie H. Gabriël enkele turbulente jaren. Inmiddels hebben de meest bijzondere objecten uit de gesloten gebedshuizen een plek in het eucharistisch centrum van de parochie: de Mariakerk in Didam.

3 reacties

 • Theo Albada Jelgersma

  1 jaar geleden
  R.Meijer, graag mijn naam juist schrijven, beter lezen s.v.p. Nu nog iets over de eigendommen van de parochie. Over het algemeen is het kerkgebouw en inventaris eigendom van de parochie en wordt beheerd door het parochiebestuur. Het Vaticaan heeft hier niets mee te maken en het bisdom oefent alleen toezicht uit op een juist beheer. Bij sluiting van een kerk bepaalt het parochiebestuur de verdere gang van zaken. Bij verkoop komt op de opbrengst ten goede aan de parochie.
 • R. Meijer

  1 jaar geleden
  @ Theo Alberda Jelgersma. Het schijnt zo te zijn vastgelegd dat eens geschonken / beschikbaar gesteld aan de katholieke kerk dit dan eigendom word van de kerk / Vaticaan
 • Theo Albada Jelgersma

  1 jaar geleden
  De “kale Mariakerk” te Didam is met zaken uit de gesloten kerken van de parochie Gabriël omgetoverd tot een echte “Roomse kerk” die weer wat doet denken aan het Heilige Roomse leven uit het verleden. Toch een kanttekening. De parochie Gabriël mocht alles houden van het bisdom. Mijn vraag is nu, waar haalt het bisdom het lef vandaan deze toezegging te doen. Al deze zaken zijn in het verleden door de parochianen zelf opgebracht, inclusief de kerkgebouwen dus eigendom van de parochie.