Kinderen in Doesburg bouwen mini-orgel

DOESBURG - Leerlingen van de Anne Frank Montessorischool in Doesburg bouwden maandag een mini-orgel waar ook nog geluid in zat.

Volledig scherm
Kinderen van de Anne Frank Montessorischool in Doesburg bouwen een mini-orgel. © Jan van den Brink

De leerlingen snappen dankzij het orgelproject voor alle scholen in Doesburg hoe het kan dat er klanken komen uit orgelpijpen. Dit dankzij het project Orgelkids, dat op alle Doesburgse scholen wordt gegeven voor in totaal 300 kinderen. De bijeenkomsten zijn op school en in de Martinikerk. 

Enthousiast gingen de leerlingen van de Anne Frankschool maandag aan de slag met rooster, toetsen, haakjes, pijpen en blaasbalgen om er een miniatuurorgel mee te bouwen.

Applaus

Toen het miniorgel eenmaal stond, volgde applaus van de initiatiefnemers van het project. ,,Om te spelen heb je drie dingen nodig”, legde een van hen, stadsorganist Wilbert Berendsen uit. ,,Het register moet aan of uit staan, er moet lucht in het orgel zitten en de toetsen moeten worden ingedrukt worden.” 

De stadsorganist bewees dat op het kleine klavier toch mooie muziek kan  worden gespeeld. ,,Haydn componeerde speciaal voor zit soort kleine orgels.’’ 

Volledig scherm
Reini is net te klein en krijgt hulp van de juf. © Jan van den Brink

Liemers