Volledig scherm
Paul Aukes, blij met de aanpassing van het plan voor De Nevelhorst. © DE GELDERLANDER

Leisurelands past plannen Nevelhorst aan door ijsvogel

DIDAM - Het aanbermen van de noordoever van de Nevelhorst, langs de Vincwijcweg, gaat niet door. Omdat de oever optimaal leefgebied is voor de ijsvogel past Leisurelands, eigenaar van het recreatiegebied, het herinrichtingsplan aan. 

Leisurelands wilde de oever aanbermen om onder andere de aanleg van een wandelpad mogelijk te maken.

Paul Aukes, oud-ecoloog bij het ministerie van Landbouw, is blij met de aanpassing. De Loilenaar maakte in 2016 samen met de Werkgroep Leefklimaat Zevenaar en de IVN-afdeling De Liemers bezwaar tegen de plannen. Volgens hen tast het aanbermen van de plas de natuurwaarden aan.

,,Aan de noordkant zijn er veel laag over het water hangende takken’’, weet Aukes. ,,Die zijn belangrijk voor de ijsvogeltjes, omdat ze daarvandaan naar beneden kunnen duiken om kleine visjes te vangen. Bovendien profiteert de ijsvogel van de stijlkanten aan deze zijde van het baggergat, waar ze een hol kunnen maken. Het is daarom een zeer belangrijk foerageer- en broedgebied voor veel vogels. Als dit verdwijnt, is de ijsvogel weg.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers