De eikenprocessierups
Volledig scherm
PREMIUM
De eikenprocessierups © Jan Ruland van den Brink

Liemers gaat strijd aan met jeukrups: biologisch bestrijdingsmiddel, nestkastjes en stofzuigers

LIEMERS - De Liemerse gemeenten wapenen zich vroegtijdig tegen de eikenprocessierups, die vanaf deze maand uit hun eitjes kruipen. Wat opvalt is dat de aanpak om overlast door de jeukrups te voorkomen, vaak per gemeente anders is. 

Zo gaat de gemeente Doesburg een proef opzetten waarbij natuurlijke vijanden van de rups worden gestimuleerd. Vanaf het najaar kunnen inwoners bloembollen ophalen bij het recycleplein.

De bloemen die daaruit bloeien trekken sluipwespen aan die vervolgens hun eitjes in het lichaam van de eikenprocessierups leggen. Als de eitjes uitkomen, eten ze als larven de rupsen van binnenuit op.

In het buitengebied van Montferland worden andere natuurlijke vijanden al ingezet. Zogenoemde nematoden of microscopisch kleine wormen doden de rupsen voordat ze de gevreesde haartjes verliezen. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers