Volledig scherm
Vrouwe Justitia. © ANP XTRA

Man aangereden zonder duidelijke reden: 'Ik wilde daar gewoon weg'

ARNHEM/ DOESBURG - Waarom? Waarom reed een 30-jarige Doesburger 1 mei 2016 in zijn woonplaats op de Den Helder een stadsgenoot aan? Misschien omdat hij zich door zijn stoornis altijd onbegrepen voelde en dan verkeerd reageerde op prikkels?

De Doesburger kon woensdag in de Rechtbank Gelderland geen beter antwoord geven dan ‘ik wilde daar gewoon weg’. Er was geen drank in het spel. Er was eigenlijk niks aan de hand.

Wegens poging zware mishandeling zou de Doesburger 3 maanden cel moeten krijgen én zijn rijbewijs een jaar moeten inleveren, zo eiste de officier van justitie woensdag.

De 30-jarige had voetbal gekeken bij zijn vader toen hij op de terugweg naar huis een wandelend stel passeerde dat wat tegen hem riep. Hij parkeerde meten zijn auto schuin in de berm en stapte uit. Toen de stadgenoot zijn kant uit kwam, stapte hij echter toch maar weer in en reed achteruit. En vervolgens meteen vooruit, maar nu recht op de stadsgenoot af.

Die kon alleen nog maar krachtig omhoog springen om het vege lijf nog zo goed mogelijk te redden. Een harde klap op de voorruit volgde, en een akelige val op de grond.

Nekhernia

,,Gelukkig heb ik gesprongen. Ik had dood kunnen zijn of misschien nooit meer kunnen lopen als ik niet zo behendig was geweest”, verklaarde hij. Het slachtoffer dat altijd erg sportief was, raakte lange tijd beperkt door een nekhernia en kampt gedeeltelijk nog met de gevolgen zoals slaapproblemen en verminderde concentratie.

De verdachte gaf alles toe, en vertelde hoe hij na de aanrijding naar huis reed en zelf de politie belde. Zijn advocaat verontschuldigde zich voor het uitblijven van een verklaring. Hij vroeg de rechtbank om geen celstraf op te leggen, maar werkstraf, zeker nu het lang geduurd heeft voor de zaak voor de rechter kwam.

De rechtbank doet 29 augustus uitspraak.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers