Volledig scherm
Charlotte Evers (achter de naaimachine) met stagiaires Marije Danen en Astrid Hoeken in haar leeratelier in de vroegere HBS. foto Jan Wamelink

'Met leer ben je nooit uitgeleerd'

ARNHEM - Het ambachtelijke van leer bewerken boeit haar mateloos.


Het ambachtelijke van leer bewerken boeit haar mateloos. Het aNet als de eindeloze mogelijkheden die leer biedt. Van dik tot dun. Van koeienhuid tot vissenvel. Tassenontwerpster Charlotte Evers (44) wil niets liever dan andere mensen leren met leer te werken. Dat doet ze in haar eigen LeerLokaal in Arnhem.

"Eerlijk gezegd heb ik nog nooit eerder een cursus of een workshop gegeven, maar ik vind het leuk andere mensen het vak te leren", zegt Evers. "Het wordt geen punnikclub, laat dat duidelijk zijn. Mensen kunnen straks echt wat. Met leer ben je nooit uitgeleerd."

Charlotte Evers is ongeveer een jaar geleden neergestreken in de vroegere HBS aan de Schoolstraat in hartje Spijkerkwartier. Daar heeft ze drie lokalen ingericht als leeratelier.

"Dit is een geweldige plek. Al die ruimte en rust. Hier kan ik heerlijk werken." In de lokalen staan leerbewerkingsmachines, zoals een stansmachine en diverse 'vrije arm'-naaimachines. "De opzet is hier een atelier voor leerbewerking op te richten", vertelt Evers. "Een ontmoetingsplaats voor mensen met interesse voor mode, design en in het bijzonder leerbewerking."

Evers had vanaf 1993 een sieradenwinkel annex atelier aan de Zwanenstraat in Arnhem, maar gooide in 2003 het roer om. Ze koos voor leer, volgde de vakopleiding leerbewerking in Nieuwegein en begon haar eigen tassenmerk EEF. Twee jaar later vertrok ze samen met haar partner Gerard van Houtert naar Spanje, het land van hun dromen. Op zoek naar een producent voor haar tassen, die ze in Nederland, Duitsland en Oostenrijk verkoopt. Ruim een jaar geleden liep het mis met de tassenproductie in Spanje en besloten Evers en haar partner terug te keren naar Nederland.

"Ik ben helemaal verliefd op Andalusië, het klimaat, de kleuren. Maar de mentaliteit van de mensen is toch anders. Ze doen nooit wat je afspreekt. Je moet er constant bovenop zitten."

Met haar nieuwe tassenlijn Pure sloeg Evers vorig jaar een nieuwe weg in: tassen alleen gemaakt van Duitse runderen die een diervriendelijk bestaan achter de rug hebben. Het biologische leer is er in felle kleuren, rood gekleurd door rabarber en groen dankzij rucola.

Het idee om cursussen en workshops te geven ontstond in Spanje. "Eigenlijk wil ik ook mijn eigen mensen opleiden en hier een goed productieatelier opzetten dat zelfstandig draait", betoogt Evers. "Waar ook producten en monstercollecties van hoge kwaliteit voor anderen gemaakt worden. Exclusief handwerk. Daar komen mensen op terug."

Evers gaat workshops geven van pakweg 2,5 uur waarbij mensen leren een schrijfmap, telefoonhoesje of toilettas te maken en verschillende cursussen. Er is een introductiecursus waarin de deelnemers met de leerbewerkingsmachines leren omgaan en er komt een designklas, waarin mensen hun eigen tas leren ontwerpen en maken. "In eerste instantie kunnen ze kiezen uit een aantal modellen tassen, leersoorten en fournituren, zoals gespen, drukkers en musketonhaken. Later kunnen mensen steeds verder zelf een ontwerp maken." www.hetleerlokaal.nl eefbags.com

Liemers