Volledig scherm
Zangeres Lara Willems treedt op in een tuin. © Lara Willems.

Muziek in acht tuinen voor een goed doel

Vier tips voor het weekend door René Megens.

1. Muziek in de tuin, acht locaties, zondag, start Huize Vredenburg, Westervoort, 13.30 uur, 7,50 euro (3 tuinen), 3,50 euro (1 tuin).

Kinderwelzijn China zet zich sinds 2010 in om geld in te zamelen voor kinderrevalidatiecentrum Liming in Gaoy. De stichting doet dat onder meer met tuinconcerten.

In acht tuinen, op loop- of fietsafstand van elkaar, treden zondag muzikanten op. ,,In 2011 heb ik het kindercentrum in China bezocht en heb ik gezien hoe goed het geld daar terechtkomt en wat voor mooi werk de mensen daar leveren", zegt Alies Vermeulen (56). Zij is een van de organisatoren van Muziek in de Tuin dat dit weekend voor het eerst plaatsvindt. ,,Dit concept heb ik afgekeken van Muziek bij de buren in Arnhem. Ik dacht: dat ga ik naar Westervoort halen, maar dan in acht tuinen. Het is een gevarieerd programma, met onder meer Balkanklanken, stevige muziek met viool-geëxperimenteer en luisterliedjes. Op onze site KWChina.nl staan links naar YouTube.’’

De concerten beginnen om 14.00, 15.00 en 16.00 uur en duren een half uur. De meeste muzikanten treden kosteloos op. ,,Dit evenement is budgetneutraal georganiseerd. Al het geld dat zondag binnenkomt, gaat naar China.’’

2. Open tuinen dag, diverse locaties, Zevenaar e.o., zaterdag en zondag, 11.00-17.00 uur, vrij entree.

Op initiatief van Groei en Bloei, naar eigen zeggen de 'leukste groenvereniging van Nederland en Vlaanderen', tonen tuineigenaren uit de Liemers hun gaard. De diversiteit is groot. Zo is er een landschapstuin in boerderijstijl van 5.000 vierkante meter, met een slingerend wandelpad en een expositie van glas in lood. Te bezichtigen zijn vijftien tuinen. Zie voor adressen en openingsdag(en): liemers.groei.nl.

3. Open Podium, De Lantaern, Zevenaar, zaterdag, 21.00 uur, vrij entree.

Op de laatste Open Podium van dit seizoen treden twee duo's aan. Singer-songwriter en gitariste Annette Vogel en bassist Mario Kaspers brengen funky folk-liedjes die herinneren aan het werk van Suzanne Vega en Joni Mitchell.

Gewoonlijk musiceren ze onder de naam Trio PaGeRo, maar vanwege het ontbreken van percussionist Paul Wensing treden zanger Geert Hermans en gitarist en zanger Roger Nusslein nu aan als DrieMinEén. De twee maken Nederlandstalige muziek.

4. Struintocht, Kandia Noord, De Mammoet, Kandiadijk, Groessen, zondag, 14.00 uur, gratis, vanaf 10 jaar.

Ongeveer twee uur duurt de struintocht die zondag in Kandia Noord wordt gehouden. De wandelaars, voorzien van stevige schoenen of laarzen, worden door een gids van IVN Werkgroep De Liemers gewezen op bijzondere aspecten van een deel van het Rijnstrangengebied. Er zijn poelen voor kikkers en padden en in een moerasgebied ligt een beverburcht.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers