Volledig scherm
An en Ben Schoot zijn al 65 jaar gelukkig met elkaar. © Jan Ruland van den Brink

Nu wordt gevlagd voor An en Ben Schoot, die 65 jaar getrouwd zijn

DUIVEN – Vanuit hun raam op de tweede verdieping kijken ze recht tegen de rood-wit-blauwe vlag op het voorplein van de Thuvineflat in Duiven. De driekleur hangt er voor het briljanten huwelijk van An (86) en Ben (86) Schoot.

Normaal gesproken is Ben degene die de vlag hijst tijdens speciale gelegenheden. Maar dit keer wordt er voor hen gevlagd. ,,Ze hebben het tot op het laatst geheim weten te houden’’, zegt Schoot, terwijl hij genietend naar buiten kijkt.

Samen met familie, vrienden en bekenden vierden ze zondag feest omdat ze op 15 april 1953 voor de wet trouwden. Op de 16e was de kerkelijke inzegening in de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Arnhem. Vandaar dat hij maandagochtend tijdens de vlaggenparade tegen zijn vrouw zei: ‘Mam, nu is de eigenlijke dag’.

Hemelvaartsdag 1952

Volledig scherm
© Jan Ruland van den Brink

Ze leerden elkaar kennen op Hemelvaartsdag 1952. De kerk organiseerde in die tijd een zogenoemde 18-jarigencursus. Dat waren bijeenkomsten voor jongeren van die leeftijd waar werd gepraat over allerlei onderwerpen en waar activiteiten werden gehouden. Zoals de fietstocht op Hemelvaart naar Mook in Limburg. An en Ben, beiden gek op fietsen, gingen mee. ,,Wat je ver zoekt, vind je dichtbij’’, is een gevleugelde uitspraak van hem. Zij woonde vlak bij hem op de hoek en het klikte tussen hen.

Zelfs zo goed, dat ze al na twee afspraakjes op de ‘koffie gingen’ bij elkaars familie. Zijn moeder had eerst nog wat bedenkingen. Het ging allemaal wel érg snel, vond ze. Maar zij zag ook al snel dat het serieus was.

Ze trokken in bij haar moeder, maar kregen al snel een eigen woning op Presikhaaf. Hij werkte bij de AKZO en die had goede contacten met de wooncorporatie. Na nog een verhuizing naar de Slaakweg in Arnhem betrok het gezin in 1990 een nieuwbouwwoning in de Paardebloemstraat in Duiven.

Meer rust en ruimte

Ze hadden een dochter en een zoon en zochten meer rust en ruimte. Na 21 jaar verhuisden ze naar hun huidige appartement in de Thuvineflat. Hij: ,,Ik heb altijd gezegd: als we tachtig worden, is het verstandig uit te gaan kijken naar meer geborgenheid.’’

Ze staan nog midden in het leven en genieten van hun twee kinderen, drie kleinkinderen en vier achterkleinkinderen. Ze doen nog alles zelf en zijn al 65 jaar trouwe lezers van De Gelderlander om het nieuws bij te houden. ,,Af en toe komt onze dochter Jolanda met een pan spaghetti of macaroni. Dan laten we ons lekker verwennen’’, lacht hij.

De gouden tip om zo lang bij elkaar te blijven, hebben ze niet. Wel een advies. ,,Wees eerlijk en deel elkaars lasten en lusten.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers