Volledig scherm
PREMIUM
Op veel plekken in Nederland is het afsteken van vuurwerk verboden. Ook tijdens oud en nieuw. In de Liemers is er weinig animo voor het invoeren van vuurwerkvrije zones. © ANP

‘Nul’ behoefte aan vuurwerkvrije zones in de Liemers

DUIVEN - Terwijl de ene na de andere gemeente in Nederland steeds meer vuurwerkvrije zones invoert, blijft het stil in de Liemers. Niet nodig want nauwelijks klachten, vinden Westervoort en Duiven en niet te handhaven vindt Doesburg. Inwoners hebben er ook geen behoefte aan, blijkt na een oproep van de gemeenten.

Het aantal vuurwerkvrije zones in gemeenten in de Liemers is op een hand te tellen en dat blijft voorlopig zo. Handhaving op oudejaarsavond en -nacht is en blijft een groot probleem, meldt een woordvoerster van de gemeenten Westervoort en Duiven. ,,Een vuurwerkvrije zone is niet te handhaven. Je kunt niet acht uur lang -het aantal uren dat er vuurwerk mag worden afgestoken- een handhaver of politieagent bij elke vuurwerkvrije zone neerzetten.”

In Westervoort en Duiven lijkt ook geen behoefte te bestaan aan de invoering van vuurwerkvrije zones. De gemeenten vroegen eerder dit jaar inwoners die een vuurwerkvrije straat of buurt willen zich te melden. Want als iedereen de straat vuurwerkvrij wil, dan moet dat kunnen, aldus de gemeenten. Er kwam geen enkele reactie.

,,Het plan is nog niet helemaal uitgewerkt, maar het idee is dat wij posters beschikbaar stellen waarmee mensen duidelijk kunnen maken dat zij niet willen dat er in hun straat vuurwerk wordt afgestoken. De bewoners moeten dan zelf ‘handhaven’ en vuurwerkafstekers aanspreken”, aldus een gemeentewoordvoerster.

Quote

Wie wil er nu de zeurpiet van de wijk zijn?

Hans Egtberts, fractievoorzitter D66 Duiven
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers