Volledig scherm
Interieur van het nieuwe gemeentehuis aan de Kerkstraat. Archieffoto: Bart Harmsen © BartHarmsen

Onderzoek naar deal tussen sigarettenfabrikant en Zevenaar

ZEVENAAR - Welke afspraken zijn in het verleden precies gemaakt tussen British American Tobacco (BAT) en de gemeente Zevenaar? Dat vraagt Onderzoeksredactie Tabak zich af.

'Tabak' plaatst vraagtekens bij de deal tussen BAT en de gemeente, die sinds 2016 is gehuisvest in de voormalige sigarettenfabriek aan de Kerkstraat.

Bij het vertrek van BAT uit Zevenaar werd Stichting Cultuur BAT opgericht. De vermaarde Peter Stuyvesantcollectie werd door Sotheby's geveild. De gemeente kreeg een deel van de kunstcollectie van de tabaksproducent cadeau. Het ging om werken die niet op de veiling verkocht konden worden. 'Waren aan deze schenking voorwaarden verbonden?' vraagt 'Tabak' zich onder meer af. ,,We willen weten wat er is afgesproken over het vastgoed, de kunstcollectie van BAT en het sociaal plan voor de mensen die na de sluiting van de sigarettenfabriek werden ontslagen’’, zegt journalist Maurice Geluk.

Transparantie

'Tabak' verricht journalistiek onderzoek naar de tabaksindustrie en het tabaksbeleid. ,,Een van de speerpunten van dat beleid is dat er volledige transparantie moet zijn over de contacten tussen overheid en tabaksindustrie’’, zegt Geluk. ,,Sponsoring door de tabaksindustrie is taboe. Maar in Zevenaar is bijvoorbeeld de raadzaal omgedoopt tot Peter Stuyvesantzaal. Bovendien willen we weten wat precies de rol is van Stichting Cultuur BAT. Zij sponsoren het Seven Art Festival dat dit jaar is gehouden in de hal naast het gemeentehuis.’

'Opvallende leemte'

Vorig jaar vroeg 'Tabak' bij de gemeente de documenten op die betrekking hadden op de contacten tussen Zevenaar en de tabaksproducent. De onderzoeksredactie constateerde een 'opvallende leemte' in de periode 2008 tot 2012, toen belangrijke besluiten zijn genomen over de aankoop van de sigarettenfabriek aan de Kerkstraat. In de correspondentie van oud-burgemeester Jan de Ruiter over het behoud van de BAT-collectie zou een gat zitten van vijf jaar (van eind 2007 tot eind 2012). ,,Juist in deze periode kwam de discussie rond het behoud van de kunstcollectie tot een hoogtepunt’’, stelt 'Tabak', dat bij de gemeente een Wob-verzoek (Wet openbaarheid van bestuur) heeft ingediend om de correspondentie alsnog boven tafel te krijgen. 

Volgens de gemeente Zevenaar heeft 'Tabak' echter alle gevraagde stukken ontvangen, voor zover beschikbaar en voor zover mogelijk. Zo zijn de e-mailaccounts van onder anderen oud-burgemeester De Ruiter en andere collegeleden uit die periode afgesloten, heeft de gemeente 'Tabak' laten weten.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers