Volledig scherm
© ANP

Oud-franchisenemer Bakker Bart wil ton van Duiven

DUIVEN/DEN HAAG – Oud-franchisenemer John Gerressen van Bakker Bart in Duiven wil dat de gemeente Duiven hem 100.000 euro betaalt. Hij stapt daarvoor donderdag naar de Raad van State, de hoogste bestuursrechter in Den Haag.

Gerressen stelt dat hij een ton aan omzet is misgelopen doordat de gemeente het winkelcentrum de afgelopen jaren uitbreidde en opknapte. Die megaklus ging gepaard met het afsluiten van wegen, en die ingreep raakte zijn bedrijf financieel, aldus de ondernemer.

Duiven nam het dorpshart de afgelopen jaren onder handen. Zo kwam er aan het Remigiusplein horeca met onder meer grand café Bij Welling en het reuzencomplex waar het nieuwe cultureel centrum De Ogtent deel van uitmaakt. Bovendien verrees een lange rij winkels aan de Pastoriestraat.

Pijn

Die monsteroperatie deed verscheidene ondernemers pijn, omdat her en der wegen op slot gingen. Zo roerde slager Wilfred Kersten zich twee jaar geleden. Hij meldde het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad meermalen – zij het tevergeefs – dat door de opbrekingen bij hem steeds minder klanten over de vloer kwamen. In arren moede besloot Kersten daarom een eigen koeriersdienst op te zetten om vlees en vleeswaren te bezorgen bij klanten die diens zaak niet konden bereiken.

Kersten is niet de enige die baalde van de slechte bereikbaarheid. Ook Gerressen voelde zich erdoor gedupeerd. Hij maakte zelfs de gang naar de rechter.

Niet onderbouwd

Veel succes had de middenstander daar niet. Rechtbank Gelderland wees Gerressens verzoek om schadevergoeding november 2016 af omdat het geleden verlies 'op geen enkele wijze is onderbouwd'. Ook vond de rechter dat de eisende partij niet heeft aangetoond dat de omzetderving het gevolg is van het besluit van de gemeente om wegen af te sluiten. Sterker: de rechtbank stelt dat de eiser tijdens de zitting niet had betwist wat de gemeente toen zei: dat altijd drie toegangswegen beschikbaar waren en dat verschillende verkeersmaatregelen zijn genomen om de bereikbaarheid van de centrumwinkels te waarborgen.

Hoewel Gerressen bij de rechtbank aan het kortste eind trok, laat hij het er niet bij zitten. Bij de Raad van State probeert hij nu alsnog zijn gelijk te halen. Hoe hij dat denkt te doen is niet bekend, want noch Gerressen, noch zijn advocaat was bereikbaar voor commentaar.

Liemers