Volledig scherm
Wim Nabbe is omgevingsmanager bij Groene Allianties de Liemers. © Bart Harmsen

Partners ondertekenen overeenkomst voor duurzaam bedrijvige Liemers

Bestuurders van het Duurzaamheid Expertise Centrum (DEC) de Liemers, Hogeschool Arnhem Nijmegen en Groene Allianties ondertekenen woensdagmiddag in Arnhem een samenwerkingsovereenkomst. Hiermee verplichten zij zich mee te werken aan een industrieel duurzamere Liemers.

De partners gaan de komende drie jaar aan de slag op 34 Liemerse bedrijventerreinen om met de ondernemers te bekijken hoe energie bespaard, gedeeld en duurzaam opgewekt kan worden. Het doel is om de hele streek in 2020 zelfvoorzienend te maken met duurzame energie. Het ondertekenen van het convenant is tevens de aftrap van het drie jaar durende programma 'Realiseren van CO2-reductie in de Liemers omdat duurzaamheid loont'.

Duurzamer energieverbruik

Het programma moet leiden tot de ontwikkeling van individuele en collectieve projecten en haalbaarheidsstudies die bijdragen aan het verduurzamen van het energieverbruik op de Liemerse bedrijvenparken. Het wordt gesteund door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en door partners van Groene Allianties de Liemers.

Het convenant wordt ondertekend door Theo Joosten van Hogeschool Arnhem Nijmegen, Bart Blokland van Groene Allianties en Mark van Westerlaak van DEC Liemers. Groene Allianties is een organisatie die ernaar streeft bedrijventerreinen duurzamer en toekomstbestendig te maken. Het DEC wil van de Liemers de meest duurzame regio van Nederland maken.

Volgens omgevingsmanager Wim Nabbe van Groene Allianties de Liemers is het hard nodig dat de streek een duurzaamheidsslag pleegt. ,,Wij dragen een aardig steentje bij aan de uitstoot. De totale energierekening is 300 miljoen euro per jaar, en de 34 bedrijventerreinen vormen 30 procent van die rekening. Er is al snel 10 tot 15 procent te besparen.’’

Liemers