Volledig scherm
Het terrein van de voormalige sigarettenfabriek British American Tobacco in zijn volle omvang. Links in het midden op deze archieffoto prijkt het nieuwe gemeentehuis, linksonder het station. © foto Aviodrome Lelystad

Plan voor 250 nieuwe woningen op BAT-terrein Zevenaar

ZEVENAAR - Nu de vluchtelingenopvang in Zevenaar van de baan is, wil vastgoedonderneming Solidiam in totaal 250 woningen bouwen op het BAT-terrein in Zevenaar. 

Solidiam is eigenaar van het terrein dat globaal wordt begrensd door Kerkstraat, spoorlijn en Babberichseweg. Tot voor kort was de vastgoedonderneming met onder meer het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) in onderhandeling over de verkoop van een deel van het voormalige fabrieksterrein. Daar had een gezamenlijke vreemdelingenlocatie (gvl) moeten komen voor 750 vluchtelingen. Vorige week vrijdag werd bekend dat er geen gvl in Zevenaar komt. 'Mede vanwege de grote investeringen die zijn benodigd', liet het ministerie van Justitie en veiligheid weten.

Vrijstaande woningen

Volgens directeur Ronald Egger wil Solidiam zowel koopwoningen als huurhuizen bouwen op het BAT-terrein. ,,Een mix van appartementen en gezinswoningen", zegt Egger. Hij denkt aan 250 woningen in totaal: 175 appartementen en gezinswoningen en nog eens 75 vrijstaande woningen op een deel van het terrein waar de vluchtelingenopvang had zullen komen. De vrijstaande woningen zouden volgens Egger richting Huize Mathena moeten komen. In Huize Mathena, een oude havesathe, was in het verleden onder meer het Liemers Museum gevestigd.

Woningcontingent

Op basis van het bestemmingsplan is het volgens wethouder Gerard Hendriksen mogelijk per 1 januari 2018 te beginnen met woningbouw op een deel van het BAT-terrein. Volgens Hendriksen gaat het daarbij om het deel van het terrein vanaf de Kerkstraat langs bouwmarkt Hubo tot achter Hal12. ,,Daar mag Solidiam tussen 2018 en 2020 gaan bouwen. Om zomaar 250 woningen te realiseren op het BAT-terrein kan niet op basis van de huidige afspraken. Dat hangt met name samen met het woningcontingent (het maximum aantal woningen dat gemeenten op basis van afspraken met de provincie per jaar mogen bouwen, red.)."

Voor het deel van het BAT-terrein waar de gvl had moeten komen, heeft Solidiam nog geen woningbouwplan bij de gemeente Zevenaar ingediend. ,,Omdat we in overleg waren met het COA", zegt Egger. ,,Wij hadden al een prijsafspraak voor de gvl. Ik kan niet inschatten wat voor het COA de beweegredenen waren om al dan niet met een gvl naar Zevenaar te gaan. Voor ons is het lood om oud ijzer of er een vluchtelingenopvang op het BAT-terrein was gekomen of dat de locatie een andere bestemming krijgt. Het duurde alleen lang voordat er duidelijkheid was."

  1. Plofkraak Emmerik mislukte: vluchtende Nederlanders crashten in gestolen Audi RS3
    VIDEO

    Plofkraak Emmerik mislukte: vluchtende Nederlan­ders crashten in gestolen Audi RS3

    EMMERIK / ZEVENAAR - Twee mannen die omkwamen bij een verkeersongeluk op de A12 bij Zevenaar hadden kort daarvoor met een derde verdachte geprobeerd een geldautomaat te kraken in Emmerik. Het drietal onderbrak de plofkraak om nog onduidelijke redenen. Van die poging zijn wel videobeelden waarop de drie te zien zijn. Op die beelden is ook het kenteken te zien van de in Herne gestolen grijze Audi RS3 waarin zij later verongelukten.

Liemers