Prachtige processie Lobith, maar de organisatie is moeilijk

LOBITH - De processie van Lobith is zo'n mooie traditie: een lange stoet loopt op de zondag na Hemelvaart langs vier rustaltaren door het dorp. Het kost alleen steeds meer moeite voldoende bruidjes te vinden.

Op de valreep diende zich vorige week het 24ste bruidje aan. Na veel soebatten: een brief naar de basisscholen van Lobith en Tolkamer en twee keer een oproep op Faceboek. Voor zondag  was het net genoeg. Al moest de organisatie op een paar onderdelen beknibbelen. ,,Vergeet niet dat we vorig jaar nog 45 bruidjes hadden’’, zegt Doortje Lamers-Hendriks (68), die sinds jaar en dag in de organisatie zit. 

Vakantie

Landelijk neemt het aantal communicantjes  af en daarmee droogt ook de vijver van de bruidjes op. ,,Of de jonge gezinnen gaan rond Hemelvaart een lang weekend op vakantie... dan zijn ze er niet.’’

Schutters en marketensters van Excelsior in de processie van Lobith.
Volledig scherm
Schutters en marketensters van Excelsior in de processie van Lobith. © DG

Wat de Lobithse processie ook parten speelt: er zijn er nogal wat nodig. Voor onder andere de  bloemenmand op wieltjes, voor de groep Vrede en Liefde, om fruitmandjes en de communie voor de zieken bij de rustaltaren te zetten en voor de speciale Mariabruidjes. 

Het loopt alleen bij die meisjes moeizaam. De andere vaste groepen geven zich elk jaar weer automatisch op. Dat zijn onder andere de brandweer, de lantaarndragers de scouting, schutterijen, muziek, burgemeester en wethouders en de oud-burgemeesters van Rijnwaarden. Die stoet maakte zondag een grote rondgang door het dorp, over met vaandels versierde wegen.  Wijkagent Rick van Aalst, die al jaren niet meer in Rijnwaarden werkt en er ook niet woont, liep ook weer mee. ,,Ik heb beloofd dat ik toch ieder jaar kom’’, zegt hij.

Er was ook een verrassing voor de organisatie.  ,,Het eerste van Rijnland bood deze keer spontaan aan om mee te lopen’’,  zegt Doortje Lamers tevreden. ,,Daar verdienen ze een applaus voor.’’

De processie eindigde zondag in een volle kerk. Toen het Aan u o Koning der eeuwen werd gezongen, had Doortje Lamers zoals altijd het kippenvel weer drie duimen dik op haar armen staan. 

Carnavalsvereniging Het Olde Tollus loopt na de rondgang door het dorp de kerk in.
Volledig scherm
Carnavalsvereniging Het Olde Tollus loopt na de rondgang door het dorp de kerk in. © DG
Op de valreep dienden zich net genoeg bruidjes aan. De organisatie moet steeds meer moeite doen om meisjes te vinden.
Volledig scherm
Op de valreep dienden zich net genoeg bruidjes aan. De organisatie moet steeds meer moeite doen om meisjes te vinden. © DG

Liemers