Volledig scherm
Het gemeentehuis van Rijnwaarden krijgt een tweede leven als gezondheids- en welzijnscentrum. © DG

Raadhuis wordt gezondheidscentrum

LOBITH - Het gevaar van verloedering in Lobith is geweken. Het gemeentehuis van Rijnwaarden krijgt een tweede leven als gezondheids- en welzijnscentrum met 700 à 800 bezoeken per dag.

Het is de huisartsen, tandartsen en fysiotherapeuten gelukt: er zijn voldoende deelnemers om mee te gaan naar het raadhuis in Lobith. Dat maakt het idee het  gemeentehuis van Rijnwaarden te transformeren tot gezondheids- en welzijnscentrum haalbaar. 

Met partners

Volledig scherm
Wethouder Peter Putman van Rijnwaarden: ,,Hoe mooi zou het zijn als ook de bibliotheek naar dit gebouw verhuist.’’ © Jan van den Brink

Op de Markt in Lobith gebeurt het straks. Niet alleen de huisartsen, tandartsen, fysiotherapeuten en apotheek verhuizen over ingeveer twee jaar naar het raadhuis, ook hun huidige partners in het  Gezondheidscentrum Lobede in Tolkamer gaan mee. Dat zijn de praktijken voor hand- en ergotherapie, podologie, logopedie, oefentherapie Cesar, psychologie (GGZ), een sociaal psychiatrisch verpleegkundige en de prikpost van het ziekenhuis. De politiepost blijft daar zitten en de gemeente huurt straks 500 vierkante meter voor het Sociaal Team. 

,,We gaan praten met andere sociale partners, zoals de dagopvang voor ouderen en welzijnsstichting Caleidoz’’, zegt wethouder Peter Putman van Rijnwaarden. ,,Het is goed voor de gemeenschap als gezondheid en welzijn bij elkaar zitten en daar hoort ook een ontmoetingsruimte bij. Hoe mooi zou het zijn als de bibliotheek ook naar dit gebouw verhuist.’’

Overbodig

Het raadhuis  in Lobith is per 1 januari overbodig als de gemeentefusie tussen Zevenaar en Rijnwaarden een feit is. De ambtenaren werken dan in Zevenaar en daar worden ook alle politieke besluiten genomen. 

De gebruikers van Gezondheidscentrum Lobede zitten al jaren te krap. ,,We komen structureel twee spreekkamers tekort’’, zegt huisarts Harrie Mooren. ,,We waren naarstig op zoek naar meer vierkante meters toen de gemeente met dit voorstel kwam.’’

Liemers