Volledig scherm
PREMIUM
Scheepvaart op de laag staande IJssel bij Zutphen. © Patrick van Gemert/Zutphens Pers

Schippers mijden groot deel van gevaarlijke IJssel

De IJssel tussen Eefde en Arnhem is gevaarlijk om te bevaren. Veel beroepsschippers mijden althans dit stuk van de rivier vanwege de lage waterstand en varen liever urenlang om. ,,Als je vast komt te zitten, is gelijk de hele IJssel versperd.”

Met volle belading varen ging al een tijd niet meer. Nu geldt er ook een inhaalverbod. En dan nog lijkt de IJssel meer en meer een riskante rivier: de lage waterstand zorgt voor hachelijke situaties op de IJssel tussen Eefde en Arnhem. Steeds meer schippers mijden dit vijftig kilometer lange traject en varen om via Zwolle. ,,Het is te gevaarlijk. Het is veel te druk en je kan elkaar nauwelijks passeren’’, zegt Rein Schut.

Hij is binnenvaartschipper op een schip van 110 meter lang en is tevens regiocoördinator bij schippersvereniging Schuttevaer. ,,Het is vragen om problemen. Hoe lager de waterstand van de IJssel, hoe smaller de rivier. Het wordt dus lastiger om langs elkaar heen te varen. Je krijgt daardoor risico op aanvaringen en vastlopen. Als je vast komt te zitten is gelijk de hele IJssel versperd.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers