Volledig scherm
© Thinkstock

Scholenstichtingen houden rekening met nóg een staking

ZEVENAAR - Niet alle Liemerse basisschooldocenten die op 12 december gaan staken, weten nu al dat ze die dag gewoon hun loon krijgen. Mochten ze de barricades opgaan, dan worden ze wel gesteund door hun werkgever. 

Op 5 oktober staakten leerkrachten in het basisonderwijs voor een verlaging van de werkdruk en een verhoging van het salaris. De landelijke actie leverde tot nog toe 750 miljoen euro extra op. Niet genoeg, zeggen initiatiefnemer PO in Actie en de vakbonden. Ze eisen in totaal 1,4 miljard euro om 'het basisonderwijs te repareren'. Komt minister van Onderwijs, Arie Slob, voor 5 december niet over de brug met het hele bedrag, wordt er op 12 december opnieuw gestaakt.

Potlood

,,Wij ondersteunen de staking en gaan ook alvast een brief naar de ouders sturen dat ze met potlood in de agenda kunnen zetten dat de scholen die dag dichtgaan", zegt Dick Stam van Proles, de stichting achter twaalf basisscholen in de Liemers. ,,We zijn nu een inventarisatie aan het maken en volgens mij zijn er al een stuk of zes scholen die willen gaan staken. Dat is hun recht." Krijgen de stakende docenten net als op 5 oktober weer gewoon loon van de stichting of moeten ze een beroep doen op de zogenaamde stakingskas van de vakbonden? Daar is Proles nog niet uit. 

Loon

Als de staking er komt, gaan de scholen van Stichting Primair Onderwijs De Liemers in ieder geval dicht. Dat zegt Toon Geluk, voorzitter van het college van bestuur van de stichting, die onder andere scholen heeft in Zevenaar, Didam en Lathum. Geluk laat weten dat het personeel zal worden doorbetaald. ,,Als er een staking wordt georganiseerd die moet zorgen voor loonsverhoging, vind ik het een beetje vreemd om ons personeel niet door te betalen." 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers