Volledig scherm
Het Rhederlaag op archiefbeeld. © Jan Ruland van den Brink

Schrappen zandwinning Rhederlaag kost Zevenaar 375.000 euro

GIESBEEK/ LATHUM - Om een einde te maken aan de zandwinning in het Rhederlaag, moet de gemeente Zevenaar een bedrag van 375.000 euro op tafel leggen.

Zevenaar heeft met provincie, eigenaar Leisurelands en ontzander K3 Delta afgesproken dat het aantal locaties waar zand wordt gewonnen, wordt teruggebracht van vijf naar twee. 

Delen

Omdat de zandopbrengsten daarmee achterblijven bij de verwachte inkomsten, moet een totaalbedrag van bijna 1,5 miljoen worden opgehoest. Zevenaar is met provincie, Leisurelands en K3 Delta overeengekomen dat partijen dit bedrag delen. Burgemeester en wethouders vragen de gemeenteraad daarom een bedrag van 375.000 euro beschikbaar te stellen uit de algemene reserve.

De gemeenteraad wil via een nieue bestemmingsplan de zandwinning in het gebied uiteindelijk beëindigen. Bewoners ageren al jaren tegen de zandwinning en stapten naar de rechter. Als gevolg van de werkzaamheden in de recreatieplas zouden hun huizen scheuren vertonen en ervaren zij overlast door trillingen en geluid. Vanwege de protesten ligt het werk inmiddels twee jaar stil. ,,We willen maatschappelijke onrust zoveel mogelijk voorkomen’’, liet Hans Hooijer van K3 Delta eerder weten.

Wanneer

In het Integraal Gebiedsoverleg Rhederlaag (IGOR) bespraken alle partijen mogelijke toekomstscenario's voor het Rhederlaag. De wens om de zandwinning op termijn helemaal te beëindigen en het versterken van de recreatieve functie van het gebied zijn belangrijke uitgangspunten. In het IGOR zijn behalve de verschillende overheden, omwonenden, Leisurelands en K3 Delta onder meer ook ondernemers, verenigingen en recreanten vertegenwoordigd.

Demissionair wethouder Toon Albers kan niet aangeven wanneer de zandwinning in het Rhederlaag definitief wordt beëindigd. ,,Maar de toekomstvisie voor het gebied is nu duidelijk’’, zegt Albers. 

Hij verwacht niet dat de gemeenteraad moeite heeft met het bedrag van 375.000 euro ter compensatie voor het terugbrengen van het aantal zandwinlocaties. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers