Solarpark Azewijn is verouderd.
Volledig scherm
Solarpark Azewijn is verouderd. © Theo Kock

Solarpark Azewijn levert veel meer stroom dankzij miljoenensubsidie

AZEWIJN - Dankzij een forse rijkssubsidie kan Solarpark Azewijn vernieuwen en verbeteren. Er is een bedrag van maximaal 5,2 miljoen euro aan exploitatiesubsidie toegekend. Het park, dat gelegen is op de voormalige vuilnisbelt De Reeven gaat aanzienlijk meer aan energie opleveren.

Solarpark Azewijn is sinds 2012 in gebruik. Met 36.000 panelen was het destijds het grootste park van Nederland. De panelen hadden vijf jaar terug een totaalvermogen van 1,6 megawatt en leverden energie voor omgerekend 550 huishoudens. Het vernieuwde park heeft een verwacht vermogen van 4,4 megawatt, ofwel elektriciteit voor 1.200 tot 1.300 huishoudens.

Enige maanden geleden werd bekend dat het park voor een deel stilligt, mogelijk als gevolg van een brand in 2014 in de container met de omvormers (die de energie van de panelen omzetten voor het net). Pfixx Solar, initiatiefnemer van het park, wilde niets kwijt over de omvang van het probleem. Volgende week is hierover wel een gesprek met de gedeputeerde van de provincie Gelderland die 1,8 miljoen euro subsidie voor de bouw van het park had verstrekt. 

 Verouderd

In plaats van repareren bleek Pfixx Solar te werken aan plannen voor verbetering van het zonnepark. De huidige zonnepanelen op het solarpark zijn verouderd, zo bevestigt Mark Lieven van Pfixx Solar. ,,Technisch gezien is er zo veel veranderd sinds de tijd dat het Solarpark Azewijn werd gebouwd. Er zijn andere, betere panelen en andere omvormers.’’  

Er werd een beroep gedaan op de SDE+-regeling (Stimulering Duurzame Energieproductie) van het rijk. Dit is een omvangrijke financiële regeling. 

Lieven kan niet zeggen wanneer het vernieuwde park klaar is. 

Liemers