Volledig scherm
Beeld van Buitenblik aan de oevers van de Breuly. © DG

Spagaat

ColumnOnlangs hield 'Leven in de Liemers' een inloopavond waarop inwoners en vrijwilligers met belangstelling voor cultuur werd gevraagd om creatieve ideeën voor de verdere uitbouw van cultuur, erfgoed, welzijn en zorg, toerisme en recreatie. Ik weet niet of u weet, wie die club is, Liemerianen.

Volledig scherm
Humphrey Ottenhof © dg

Het zijn professionals die betaald worden door de gemeenten Westervoort, Duiven, Zevenaar en Rijnwaarden. De meeste wethouders en een enkele burgemeester waren dan ook present.

Bedoeling was 'uit het veld' verse ideeën aangereikt te krijgen en te zien of er verbindingen gelegd konden worden tussen diverse initiatieven. Van dit gratis gedachtegoed wordt dan gebruik gemaakt om de gemeenten te adviseren, die er op hun beurt weer beleid van gaan maken. 'Bottom up' heet dat. Er werd heel veel geopperd. Velen roemden het oude en vonden, dat daar (weer) aandacht voor moest komen. Dialect, kerken, schutterijen. Nostalgie, de zaal heette niet voor niets 'Bij Opa en Oma'.

De historici uit Zevenaar bedachten voor hun oude boeken een 'pop up antiquariaat'. Mooier metafoor voor wat er in de Liemers gebeurt, kun je niet vinden. Enerzijds oude koek, anderzijds de wil om te vernieuwen. Voorbeelden? De middelbare scholen komen binnenkort met een 'Liemers-Goed-Nieuws-Krant', een jongere startte 'Leven in Groessen', een leraar organiseert een project over Liemerse identiteit met zijn leerlingen en het Zevenaarse Buitenblik heeft zich ontworsteld aan zijn sleetse formule.

Heerlijk, die blik naar buiten. Ze hebben bij de Breuly een veelzijdig festival gemaakt voor jong en oud, Nu zoeken ze contact met andere initiatievelingen. Wie weet wat voor moois daar van komt.

Quote

Mooier metafoor voor wat er in de Liemers gebeurt, kun je niet vinden.

Humphrey Ottenhof

Columns de Liemers

Liemers