Bert Frölich, directeur van Kunstwerk!, in Hal12. De ruimte leent zich prima voor onder meer popconcerten en conferenties, vindt Frölich. Foto: Jan van den Brink
Volledig scherm
Bert Frölich, directeur van Kunstwerk!, in Hal12. De ruimte leent zich prima voor onder meer popconcerten en conferenties, vindt Frölich. Foto: Jan van den Brink © de Gelderlander Liemers

Stevige bands passen straks prima in Hal12 in Zevenaar

ZEVENAAR - Kunstwerk! mikt op één of twee popconcerten per maand als de cultuurorganisatie haar intrek heeft genomen in Hal12. Naar verwachting is dat in 2020. 

Bert Frölich, directeur van Kunstwerk!, noemt de voormalige fabriekshal van sigarettenfabrikant Turmac uitermate geschikt voor popconcerten. Niet alleen qua ruimte: ,,Ook de sfeer van de hal leent zich daar bijzonder goed voor. Een tikkeltje ongepolijst. Leuk om daar eens een stevige band neer te zetten."

Geen popzaal

Frölich benadrukt dat het niet de bedoeling is van Hal12 een popzaal te maken, vergelijkbaar met bijvoorbeeld Doornroosje in Nijmegen. Bovendien gaat het om een deel van de ruimte. In Hal12 komen onder meer de bibliotheek, het Liemers Museum en de Volksuniversiteit. Ook Regionale Sociale Dienst (RSD) de Liemers verhuist naar Hal12.

Conferenties

Behalve popconcerten overweegt Frölich beurzen en conferenties in Hal12 te organiseren. ,,De ruimte leent zich voor uiteenlopende evenementen. Ook voor popconcerten. Daar is zeker publiek voor in de Liemers."

Dutch Eagles

In het Musiater, het Zevenaarse theater aan de Bommersheufsestraat, zijn ieder seizoen verschillende popacts geprogrammeerd. Dit seizoen was dat onder meer OG3ne, het drietal dat Nederland deze maand vertegenwoordigt op het Eurovisie Songfestival. In oktober treedt de Dutch Eagles op in Zevenaar. Ook Joris Linssen & Caramba en de Eddy Zoëy Band staan in het nieuwe theaterseizoen op het podium van het Musiater. Daar is ruimte voor ruim 300 bezoekers. 

Kenny B

Met de popconcerten in Hal12 verwacht Frölich 1.000 tot 1.500 belangstellenden te kunnen trekken. ,,Daar is zeker een doelgroep voor in de Liemers. Je kunt het beschouwen als een uitbreiding van ons theaterprogramma. Als je bands als BLØF of Racoon kunt programmeren, is dat een verrijking van het aanbod. Of een Kenny B. Het aanbod is zó groot. Natuurlijk moet je goed nadenken over de vraag wat het best zou passen in Hal12. In elk geval hebben we straks de faciliteiten. Een dansavond of een feest met een DJ zijn ook goed mogelijk. Daar ligt een gezamenlijke uitdaging om er iets van te maken."

Markthal

Ruimte voor concerten met 1.000 tot 1.500 man publiek is er in de Liemers amper. Didam beschikt over de Markthal, waar geregeld muzikale evenementen worden gehouden. Frölich ziet dat niet als concurrentie. ,,Er wonen genoeg mensen in de Liemers. Het is toch prettig als je evenementen om de hoek kunt krijgen? Kijk naar Muziekstad Zevenaar. Bij een goed optreden staat het Raadhuisplein vol. Alleen ben je dan afhankelijk van het weer."

Liemers