Volledig scherm
Paul Kemperman was jurist bij de gemeente Zevenaar. Hij werd weggepest door zijn voormalig werkgever. © Bart Harmsen.

'Mensen overleden door spanning bij gemeente Zevenaar'

videoZEVENAAR - De werksituatie op het gemeentehuis in Zevenaar leverde zoveel spanning op dat er mensen aan zijn overleden. Dat zegt voormalig ambtenaar Paul Kemperman in een video-opname van De Gelderlander.

Doetinchemmer Kemperman stelt dat de ambtelijke top van de gemeente Zevenaar niet deugt.  Hij was van 1975 tot 2006 werkzaam bij de gemeente Zevenaar. Hij is al jaren verwikkeld in een juridische strijd met zijn voormalige werkgever. Hoewel de rechter hem in het gelijk stelde, bleef een schadevergoeding tot dusverre uit.

Ziek van Stress

In 2006 werd Kemperman weggepest. ,,Ik ben niet de enige", zegt Kemperman in bijgaande video-opname. ,,Collega's werden ziek van de stress, anderen zijn door de spanningen op het werk overleden." 

De kwestie Kemperman was begin vorig jaar voor de Zevenaarse gemeenteraad aanleiding om een raadsenquête te houden: vergelijkbaar met een parlementaire enquête op lokaal niveau. Morgen (donderdag 23 maart)  staan de laatste drie openbare verhoren op het programma. Onder meer Christa Spruijt, destijds  de teamleider van Kemperman, wordt dan onder ede gehoord door de onderzoekscommissie.

Verantwoordelijk

Kemperman stelt oud-burgemeester Jan de Ruiter, destijds portefeuillehouder P en O, en voormalig gemeentesecretaris Adri van Kessel verantwoordelijk voor de wantoestanden op het Zevenaarse gemeentehuis. Uit een reconstructie van de openbare verhoren tot dusverre, donderdag in dagblad De Gelderlander, blijkt onder meer dat het niet boterde tussen De Ruiter en Van Kessel. De oud-gemeentesecretaris verwijt De Ruiter gebrek aan daadkracht. De Ruiter, die in september 2016 na vijftien jaar vrijwillig vertrok als burgemeester van Zevenaar, voelde zich evenmin senang: ,,Ik werkte in een huis met baasjes waar onderhuidse spanningen waren.”

SOS

Tijdens eerdere verhoren kwam onder anderen Stefan van Hezewijk, oud-hoofd juridische zaken in Zevenaar, aan het woord. Ook hij werd weggepest. Volgens Van Hezewijk  kon Van Kessel niet met kritiek omgaan. Net als Paul Kemperman belandde Van Hezewijk in de krochten van het gemeentehuis en werd hij uit zijn oorspronkelijke functie gezet. Hij stuurde onder anderen de burgemeester een SOS-e-mail. De beloning voor de klokkenluider was een kerstpakket met brief waarin stond dat hij was geschorst, een maand geen salaris zou ontvangen en het stadhuis niet meer mocht betreden.

Zie ook: Oud-burgemeester De Ruiter erkent fouten maar komt niet met excuses

Liemers