Volledig scherm
Marijke Schellekens bij een van haar kunstwerken op plexiglas. © Jan van den Brink

Transparant vernuft van Marijke Schellekens op expositie Doesburg

DOESBURG -De solotentoonstelling van Marijke Schellekens in De Raadskelder in Doesburg heet 'De Overkant'. Met een hoofdrol voor de IJssel, bruggen, vogels en koeien in de uiterwaarden. Zondag wordt de expositie geopend.

Volledig scherm
Een fietser in een dikke glazen tegel van Marijke Schellekens. © Jan van den Brink

De overkant van een weg of van de rivier is een grote inspiratiebron voor de Doesburgse kunstenares.  ,,De overkant is het nieuwe en het verwachtingsvolle’’, aldus Marijke Schellekens (70). ,,Aan de overkant van een rivier kijk je ook weer terug. Je laat wat achter. Voor vogels is er geen overkant, die vliegen maar naar een  plek om eten te vinden of om te overwinteren, dat is een heel ander soort overkant.” 

Aan de ene zijde van een glazen badkamertegel is een vogel te zien. Aan de andere kant een landschap met een brug. Wie er doorheen kijkt, ziet de vogel in het landschap: op de voorgrond. Of – van de andere kant bekeken – verscholen in het geheel. Het werk van Schellekens zit vol met dit soort transparant vernuft.

Jong

Leeftijd zegt haar niks. ,,Jonge kunstenaars krijgen allerlei voordeeltjes, maar ik ben ook een jonge kunstenaar. Ik ben pas acht jaar bezig.”  Toen kwam ze in Doesburg wonen, ging ze zich meer richten op fotografie, ontdekte ze haar liefde voor beeldende kunst en opende ze een galerie in de stad.

HANSEaertWORKS

Meerdere keren mocht Schellekens de stad vertegenwoordigen tijdens de HANSEartWORKS. In Estland, Litouwen en Noorwegen was haar kunst te zien. Het was voor haar een stimulans die heeft bijgedragen aan de totstandkoming van deze expositie. ,,Heel leuk dat mijn werk nu in de Raadskelder kan staan”, vindt ze. ,,Zo kan ik laten zien hoe mooi Doesburg is.”

Haar expositie maakt ook deel uit van de IJsselbiënnale, een internationale kunstroute van Doesburg tot Zwolle (vanaf 14 juni).  Naast de expositie in de Raadskelder is haar werk te zien in het Doesburgse  Arsenaal en is opgenomen in de kunstwandelroute in Hummelo (tot en met 5 juni).

Volledig scherm
Kunst in glas, vanaf zondag te zien in de Raadskelder (onder het stadhuis) in Doesburg. © Jan van den Brink

Liemers