Volledig scherm
© DG

Uitbreiding natuurgebied Loowaard

LOO - Het natuurgebied Loowaard in Loo wordt uitgebreid. Er komt een stuk van 5 hectare bij. Het betreffende perceel ligt richting de Hondsbroeksche Pleij.


Woordvoerder Gerrit van Scherrenburg van Staatsbosbeheer, de eigenaar van het gebied, is blij met de uitbreiding. "Want zo wordt de ecologische verbindingszone groter." Bedoeling is dat het hele gebied langs de rivier onderdeel is van natuurgebied de Gelderse Poort. De Hondsbroeksche Pleij in Westervoort gaat daar ook onder vallen. De boeren die nu nog gebruik maken van de 5 hectare land hebben het weliswaar al aan Staatsbosbeheer verkocht, maar mogen er nog één jaar werken. Daaraan volgt de toevoeging aan de Loowaard.

Woordvoerder Fokko Erhart van stichting Free Nature, de beheerder van de Loowaard, is ook in zijn nopjes met de uitbreiding. Hij noemt dat beter voor het beheer. "En zo komen er meer planten en vogels." Na de uitbreiding is de Loowaard ruim 100 hectare, waarvan 28 hectare water is. In het gebied grazen Gallowayrunderen en Konikpaarden.

Free Nature heeft onlangs de kudde paarden voor een belangrijk deel ververst. Dat was onder meer nodig omdat er wat zwakkere dieren liepen. Er zijn 19 paarden weggehaald, waarvan er 13 naar een natuurgebied in Letland zijn gebracht. Er lopen nu nog 20 paarden. Galloways zijn er 21.

Dankzij de begrazing door de koeien en paarden is er in de Loowaard sprake van een natuurlijke begroeiing. Hierdoor zitten er veel vogels. In 10 jaar tijd is de broedvogelbevolking toegenomen van ongeveer 100 naar ruim 400.

Liemers