Volledig scherm
© GinoPress

Ulftse autohandelaar belandt door schulden in de wietwereld

ARNHEM - Het was een noodgreep. Een wanhoopsdaad. In een ruimte onder de schuur van een 44-jarige Ulftenaar vonden agenten vorig jaar 300 hennepplanten en bijna 9 kilo aan henneptoppen. Woensdag vond in Arnhem zijn rechtszaak plaats: „Ik ben tegen wil en dank in de wietwereld verzeild geraakt”, verklaarde de man.

Hij kampte met forse schulden. Via via kwam hij in contact met mensen die hem een fors geldbedrag wilde lenen. Als tegenprestatie werden twee zeecontainers onder de vloer van zijn schuur geplaatst waarin wiet gekweekt werd. De opbrengst van de kwekerij gold als aflossing van de schuld. De Ulftenaar vond het niks, maar kon naar eigen zeggen niet zomaar stoppen.

Veiligheid
Over de geldverstrekkers wilde de Ulftenaar voor de rechtbank niets kwijt. „Zware jongens, dan zet ik mijn eigen veiligheid op het spel.” De geldverstrekkers ontmantelden de kwekerij toen de Ulftenaar hen vertelde dat hij werd geschaduwd door de politie. „Ze namen het zekere voor het onzekere en vertrokken, maar lieten de zeecontainers achter. Om in één klap van mijn schulden af te komen, wilde ik nog een keer oogsten. De opbrengst zou ik deze keer zelf kunnen houden.” Dat ging echter mis. De politie ontdekte de man en hield hem aan.

Werkstraf
De officier van justitie eist een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden: „Dat laatste als stok achter de deur, om te zorgen dat meneer zich in het vervolg echt niet meer met wiet bezighoudt.”

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Liemers