Veertien graven vernield op begraafplaats 's-Heerenberg

'S-HEERENBERG - In 's-Heerenberg is geschokt gereageerd op de vernieling van 14 graven op de protestantse begraafplaats aan het Hof van Bergh. Volgens Fred Heuvel, koster van de protestantse gemeente, zijn in de nacht van donderdag op vrijdag onder meer grafstenen omgegooid en werden planten uit de grond gerukt.

De tekst gaat onder de foto verder

Volledig scherm
Op de protestantse begraafplaats in 's-Heerenberg zijn in de nacht van donderdag op vrijdag veertien graven vernield. © Protestantse gemeente

Een aantal grafstenen is doormidden gebroken. Bloempotten zijn omver getrapt. ,,Het is een redelijke puinhoop’’, zegt Heuvel. 

Wie de vernielingen heeft aangericht en waarom, is vooralsnog niet duidelijk. De politie heeft inmiddels een buurtonderzoek gedaan. ,,De bewoners van Huis Bergh (het kasteel naast de begraafplaats, red.) hebben 's nachts achteraf wel lawaai gehoord, maar niemand heeft iets gezien. Sporenonderzoek moet nu meer informatie opleveren.’’

De nabestaanden zijn vrijdag geïnformeerd. ,,De mensen zijn verdrietig en kwaad’’, zegt Heuvel. ,,Iedereen is geschokt dat iemand zoiets kan aanrichten. En dat vlak voor de kerstdagen. Dat komt behoorlijk hard aan. Veel mensen hadden juist de bloemen op de graven ververst.’’

Eeuwenoud
De begraafplaats naast Huis Bergh is eeuwenoud en telt zo'n 60 graven, waaronder een aantal monumentale graven. Die zijn ongeschonden. De vernielingen zijn aangericht aan meer recente graven, her en der verspreid op de begraafplaats, in diverse rijen. 

Een jaar of vijf geleden is volgens Heuvel een groepje jongeren opgepakt nadat ze op dezelfde begraafplaats planten uit de grond trokken. 

De begraafplaats aan het Hof van Bergh is niet afgesloten en is zowel overdag als 's nachts toegankelijk. ,,Als nabestaanden behoefte hebben om een graf te bezoeken, moet dat mogelijk zijn zonder te hoeven letten op openingstijden’’, vindt Heuvel. ,,Bovendien: welke openingstijden zou je moeten hanteren? 

Volledig scherm
Een van de vernielde grafstenen. © Protestantse gemeente
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers